Gå til sidens hovedinnhold

Mafiaen tok storeslem

Den italienske filmen «Gomorra» vant den europeiske Oscar-prisen.

(København/SIDE2): Det ble en riktig italiensk festaften i Københavns storstue, Forum, under årets European Film Awards lørdag kveld.

Siste nytt fra Side2: Sjekk forsiden akkurat nå!

Vant fire priser
Den kritikerhyllede «Gomorra» stakk hjem med prisen for beste manus, beste regi, beste foto, beste skuespiller i Toni Servillo (som også fikk den for hovedrollen i «Il Divo»), og til slutt, og logisk nok, som årets beste film.

«Gomorra», basert på boken av den nå drapstruede journalisten Roberto Saviano, handler om den eldgamle mafiaen camorraen som råder i Napoli og langt utover deres grenser.

- Tusen takk for en film som var svært vanskelig å lage, sa regissør Matteo Garrone som dedikerte prisene til alle de som ikke kommer ut av det fattigslige camorralivet.

Invitert inn
Tross for at camorraen oppfattes som mer brutal og mer «business» enn den rosemalte sicilianske mafiaen, inviterte den dog regissør Matteo Garrone langt inn i sitt indre for å skape filmen.

«Gomorra» på sin side rosemaler på ingen måte situasjonen i den napolitanske bydelen.

Les vårt intervju med Gomorra-skaperen: Tok med mafiaen på film

Harry Potter-favoritt
Selv om «Gomorra» var årets beste blant de europeiske filmmedlemmene, var det en ganske annen film som gikk av med Folkets pris. Stemt fram av alle europeiske filmelskere, kom «Harry Potter og føniksordenen» ut som vinner.

Og til alles overraskelse spratt regissør David Yates opp på scenen for å hente prisen.

Ingen norsk pris
Den norske lyddesigneren Petter Fladeby var nominert til en Prix d’Excellence for sitt arbeid, men måtte seg slått av den polske kostymedesigneren Magdalena Biedrzycka som hadde designet det store krigsdramaet «Katyn».

Britiske sterke kvinner
Britiske Kristin Scott Thomas ble årets beste kvinnelige skuespiller for «I’ve Loved You for So Long». Hun kunne ikke selv ta imot prisen da hun spiller teater i New York.

Dame Judi Dench ble hyllet for sin livslange innsats med stående ovasjoner og takket blant annet med ordene «Mads Mikkelsen forsøker å få informasjon om Bond, men jeg sier overhodet ingenting».

Les vårt intervju med Dench: - For stygg for film

I tillegg ble de fire grunnleggerne av dogmefilmen tildelt en spesiell ærespris. Kristian Levring talte på vegne av Søren Kragh-Jacobsen, Thomas Vinterberg og Lars von Trier.

Det moret de fremmøtte spesielt at Lars von Trier konstant forsøkte å gjemme seg bak Kristian Levring slik at han ikke syntes i kamerabildet.

Kommentarer til denne saken