Det amerikanske selskapet Google er på vei med et spennende produkt de kaller Google Glass, som i bunn og grunn er briller med en datamaskin.

I stedet for å gå og se på smarttelefonen din hele tiden, skal du i stedet se all nødvendig informasjon over det ene øyet. I tillegg kan du filme, ringe og ta bilder med de høyteknologiske brillene.

I slutten av februar lanserte Google en video som viste en oppgradert versjon av brillene, og da er det på tide å liste opp de ti mest spennende trekkene ved Glass som vi vet om foreløpig, basert på denne oppsummeringen fra Hongkiat.

1. Knøttliten, men kraftig maskinvare

Google Glass ser ut som et fancy par med briller, men byr altså på en liten datamaskin og skjerm i et lett, men fremdeles sterkt rammeverk.

Her har utviklerne dyttet inn Bluetooth, trådløst nett, GPS, høyttalere, kamera, mikrofon og styreplate i ett, og det ryktes at et gyroskop også vil være på plass – for å oppdage når du vipper på hodet.

Hovedattraksjonen er den lille skjermen foran det ene øyet, som viser deg all informasjonen du trenger.

2. Stemmekontroll

All maskinvaren tjener en hensikt, og blant de spennende funksjonene i Googles databriller finner vi stemmekontrollen. Den innebygde mikrofonen samarbeider med stemmeassistenten Google Now, slik at du bare kan gi muntlige kommandoer om det du ønsker.

For å bruke søkemotoren, vipper du på hodet eller trykker på en knapp på siden, før du sier «OK glass, google *søkeord*». Det samme, enkle prinsippet gjelder også for å ta bilder, filme, oversette og så videre.

Hvis ikke stemmen din bidrar med tilstrekkelig kontroll over det du ønsker, kan du videre benytte deg av styreplaten på høyresiden av brillene. Med denne kan du sveipe deg gjennom menyer og trykke for å godkjenne og avbryte.

3. Fang øyeblikket

Hittil har du måttet være på konstant vakt med et kamera for å fange gode øyeblikk ute i felten, men dette hverdagslige problemet blir det nå en slutt på med Google Glass.

Nå kan du i stedet ta bilder eller video akkurat når du vil, uten å måtte fomle etter et kamera først. Det er bare å si «OK glass, take a picture», så er bildet tatt – helt håndfritt.

Det samme gjelder også video, og det kan gi mange interessante muligheter for ekstremsportutøvere, «nyhetsoverføringer» fra mannen i gata ved store hendelser og så videre. Bildekvaliteten vil ikke være den beste i verden, men det har ingenting å si når du skal fange et viktig øyeblikk.

4. En hendig telefon

Brillene fungerer nesten som en telefon, ettersom du kan foreta videotelefonsamtaler med dem. Glass gjør det videre mulig for travle forretningsfolk å være med i videokonferanser mens de er på farta.

Stemmekontrollen lar deg videre diktere meldinger og legge ved bilder og video til mottakeren. Du behøver med andre ord ikke å ta mobilen opp av lomma mens du holder på.

5. Veiviser

Den innebygde GPS-brikken er ikke på plass for moro skyld, men for å hjelpe deg med å navigere via karttjenesten Google Maps. Denne løsningen gjør at du slipper å se ned på smarttelefonen eller en annen GPS-enhet, og bare fokusere på veien rett foran deg.

Google Glass kan med andre ord bidra til mindre trafikkfarlige situasjoner, ettersom oppmerksomheten ikke blir ledet bort fra selve trafikken foran deg.

Videre vil funksjonen være et nyttig vekrtøy for syklister og turgåere, som slipper å stanse ferden for å dobbeltsjekke med telefonen eller et kart om at de er på rett vei.

I fjor høst prøvde en amerikansk journalist de nye brillene: Google Glass er «forvirrende, men lovende»

6. Gjør som lokalbefolkningen

Et annet fascinerende bruksområde ved Google Glass er oversettelser og informasjon om det lokale nærmiljøet, hvis du er ute på reise.

Oversettelsestjenesten Google Translate kan oversette det andre sier til deg i sanntid, og vice versa. Pinlige språkbarrierer kan dermed bli en saga blott.

Andre muligheter inkluderer valutakalkulator, å «oversette» målesystemer eller få informasjon om de beste kulturopplevelsene, handlestedene og så videre.

7. Liveoppdateringer

Google Glass er som du sikkert har skjønt konstant knyttet til Internett. Nettet står aldri stille og blir oppdatert hele tiden, og dette vet brillene å dra nytte av.

Brillene vet for eksempel når du skal reise hjemmefra til arbeid, og kan advare deg om trafikkorker før du går i fella. Ellers kan du motta oppdateringer om stort sett alt du måtte ønske, som for eksempel nyheter om favorittlaget ditt i fotball, når de spiller med mer.

Flere funksjoner er avtaler, reservasjoner, påminnelser, bursdager og andre hendelser du har satt opp i kalenderen din.

8. Flere plattformer

Ifølge Cult of Mac vil Google Glass også fungere med iPhone, og ikke bare Android-baserte telefoner. Dermed blir potensiell kundemasse økt dramatisk.

Når brillene har knyttet seg til smarttelefonen din, kan den vise varsler fra sosiale medier og la deg kommunisere via de fleste kanaler som på en datamaskin – altså uavhengig om du sverger til Apple eller Android-gjengen.

9. Slankere design

Da Google Glass først ble annonsert for over ett år siden, veide prototypen hele 3,6 kilogram. Etter hvert som et ferdig produkt nærmer seg forbrukernes dørterskler, ser designen ut til å bli stadig mer minimalistisk og stilbevisst.

Per dags dato blir Glass tilbudt i fem ulike farger, og Google skal etter sigende ha bedt om designhjelp fra brilleselskaper.

Den endelige designen later til å bli temmelig fleksibel, med ulike rammer, samt forskjellige former på linsene. Datadelen kan videre bli skrudd av og festet til en annen ramme.

10. Snart i havn

Prototyper av Google Glass ble først gjort tilgjengelig for utviklere under Google I/O-konferansen i juni i fjor. Flere amerikanske utviklere kan slå klørne i brillene nå, mens vanlige forbrukere må vente litt lenger.

Det foreløpige anslaget er fjerde kvartal 2013, og prislappen er inntil videre satt til 1500 dollar (8500 kroner). Det koster å være kar, og Google Glass er intet unntak.

Gikk du glipp av den nyeste videoen av Google Glass?

Se Googles nye briller i aksjon »

Interessert i mer informasjon om Glass? Sjekk ut brillene på disse nettstedene:

Kilde: Hongkiat