Googles nye nettleser Chrome har fått overraskende gode kritikker etter at den forrige uke ble lansert i en tidlige betautgave. Funksjonsmessig har den noen bugs, og det ble nærmest umiddelbart avslørt sikkerhetshull i nettleseren, men på grunn av usedvanlig god ytelse har mange allerede kastet seg over den nye nettleseren.

Allerede i helga viste Nettavisens interne statistikk at én av 100 bruker den splitter nye, uferdige nettleseren. Til sammenligning var det litt mer enn 4 av 100 som benyttet den norske nettleseren Opera.

Tyske myndigheter advarer
Tyske myndigheter er derimot ikke spesielt begeistret for Googles nettleser. Ifølge det tyske nyhetsprogrammet Tagesschau advarer nå departementet ansvarlig for informasjonssikkerhet alle fra å bruke den nye nettleseren.

Årsaken er todelt. For det første mener regjeringen at det er usikkert å bruke en uferdig betaversjon, og kanskje enda viktigere er det at myndighetene mener at det er risikabelt at en enkelt aktør som Google får tilgang til altfor mye informasjon om brukerne. Google dekker nå viktige områder som e-post, kalender, søkemotor og nå den nye nettleseren.

Er over alt
Gjennom sitt enorme annonseprogram er nå også Googles reklame plassert på millioner av nettsteder, både gjennom sin egen AdWords-tjeneste, og ikke minst det enorme annonsenettverket Doubleclick som selskapet nå eier.

Et spesifikt problem med Chrome blant annet en innebygget funksjon som kontinuerlig sender informasjon tilbake til Googles servere når du skriver ting i adressefeltet. Årsaken er at nettleseren skal finne søkeforslag. Denne funksjonen har personverngruppen Electronic Frontier Foundation (EFF) allerede uttrykket sin bekymring for.

Ingen grunn til panikk
Universitetslektor og medlem av personvernkommisjonen Gisle Hannemyr ved Universitetet i Oslo mener det ikke er grunn til å være paranoid i forhold til Google.

- Jeg har ingen grunn til å tro at Google ikke bruker de data de samler inn om oss til det de sier at de bruker dem til: Å effektivisere annonseplassering og måle effekten av kampanjer. Reklame er en naturlig del av Internett-opplevelsen og det er etter min mening ingen grunn til å frykte reklame bare fordi den individualiseres og gjøres mer effektiv, sier Hannemyr til Nettavisen.

... men kanskje til bekymring
Det betyr likevel ikke at en ikke skal være på vakt.

- Problemet er imidlertid at den mengden Google data samler inn har et formidabelt misbrukspotensial. Det som gir grunnlag for paranoia er ikke Google av i dag - som det er all grunn til å tro opererer i tråd med sitt valgspråk «Don't be evil!», men hva som kan skje dersom Google på et eller annet tidspunkt forlater dette valgspråket og bestemmer seg for å slutte seg til den mørke siden, for å si det med et noe forblommet uttrykk fra Star Wars.

Om du allerede er bitt av Google-paranoia så får du ingen hjelp av sikkerhetsselskapene. Sikkerhetsguru David Perry i sikkerhetsgiganten TrendMicro fortalte til Nettavisen i forrige uke at de ikke har noen planer om å implementere funksjoner i sin sikkerhetsprogramvare som anonymiserer din nettsurfing overfor selskaper som Google.

(saken fortsetter under bildet)

Dette gjør de ikke til tross for at de vet at potensialet for misbruk er enormt hvis informasjonen kommer på avveie. Noe av årsaken er at Google er viktige kunder av sikkerhetsselskapene, spesielt på annonsering.

Du kan være litt mer anonym
Hvis du ønsker å surfe anonymt i forhold til Google er det flere ting du kan gjøre for å gjøre det vanskeligere for selskapet, forteller Hannemyr. Det ene er å blokkere cookies, såkalte informasjonskapsler, som selskapet legger igjen på din maskin – eller rett og slett å bruke funksjoner som InPrivate-funksjonen i den nye utgaven av Internet Explorer som kommer i løpet av høsten.

InPrivate-funksjonen er rett og slett en funksjon som skal gjøre at du ikke skal legge igjen noen spor om din egen nettsurfing på maskinen, noe som også betyr at bruken din ikke skal kunne spores gjennom coockies.

Overfor Nettavisen indikerer Hannemyr at lanseringstidspunktet for Chrome ikke er helt tilfeldig i forhold til nettopp den nye versjonen av Internet Explorer på grunn av denne funksjonen.

Skjul egen IP-adresse
Ønsker du å gå enda lenger i forhold til å skjule din nettbruk, kan du benytte deg av tjenester som Anonymizer.com som gjør at du skjuler din egen IP-adresse, men dette krever langt mer innsats fra deg som bruker enn å begrense cookie-tilgangen.