Det har lenge vært kjent at Google jobber med datamaskiner, og nå har de endelig vist frem sin første laptop. Maskinen har fått det usexy navnet Cr-48, og er da heller ikke ment for folk flest. For å få den må du nemlig være en utvikler som er med i pilotprogrammet for Chrome.

Google håper imidlertid at andre produsenter vil bruke deres mal for å bygge sine egne maskiner, og vi kan vente oss lignende maskiner fra Acer og Samsung i midten av 2011.

Lever online
Så hva er så spesielt med denne maskinen? Først og fremst at den kun kommer med en nettleser, og er bygget for å gjøre alt over internett.

I stedet for å installere Word og Excel vil Google at du skal bruke kontorprogrammer du kan kjøre i nettleseren, som Google Docs eller Docs.com. I stedet for å ha e-posten din i Outlook kan du besøke Gmail. I stedet for å installere Photoshop kan du bruke den nye tjenesten Photoshop Express. Og så videre. Alt dette skjer inni Googles egen nettleser, Chrome.

Les også: Derfor flokker verden til Chrome

Google har lansert en egen nettbutikk for å finne programmer til nettleseren, kalt Chrome Web Store. For øyeblikket finnes det 68 programmer i butikken som er tilgjengelige for norske brukere.

Fordelen med at programmene ikke kjøres direkte på maskinen selv, er at du ikke trenger den heftigste maskinvaren. I stedet kan produsenten satse på en billig, godt avkjølt og lett maskin. Cr-48 har en 12-tommers skjerm og en vekt på 1,7 kilo, og er laget for et liv på farten.

En annen bonus er at du aldri trenger å tenke på å flytte rundt på dokumentene dine etter hvilken maskin eller mobil du sitter på. Alt er lagret på ett sted, og vil være der selv om du mister maskinen din eller disken din bryter sammen.

Alle brukerdata på maskinen er dessuten kryptert, og Chrome-systemet blir automatisk oppdatert i bakgrunnen slik at brukere alltid har den nyeste versjonen.

Må være påkoblet
Ulempen med Cr-48 er at siden den ikke har noe fullblods operativsystem i bunn som Windows eller Mac OS, er den ganske ubrukelig uten nettlinje. Heldigvis har den innebygget 3G som sørger for at du alltid er på nett så lenge du har mobildekning.

Hva skjer så om linja ryker? Ifølge Google vil det være støtte for å jobbe med nettprogrammer som Google Docs i frakoblet modus. Dette fordrer imidlertid at programmene er skrevet i den nye HTML 5-standarden.

Fjerner caps lock
En annen liten detalj ved Cr-48 er at Google har fjernet Caps Lock-knappen. I stedet har de byttet den ut med en egen knapp for å starte søk. Kanskje ikke overraskende når maskinen kommer fra verdens største søkemotor.

Maskinen har et fullstørrelses tastatur, 300 Mbit/s trådløst nett (802.11n) og innebygd kamera. All lagring skjer på minnedisk, og maskinen skal klare å starte opp på bare 10 sekunder.

Slik er Cr-48 i bruk:
Se video av Googles nye laptop