Gå til sidens hovedinnhold

Google lager egen nettleser

Enkel og rask er alt det handler om.

OPPDATERT: Du kan laste ned Google Chrome her.

Google står i dag for majoriteten av omsetningen til Mozilla, organisasjonen som står bak den meget populære nettleseren Firefox. Men å støtte utviklingen av denne nettleseren er åpenbart ikke godt nok, for på onsdag lanserer selskapet sin egen nettleser. Navnet blir Chrome.

Har sluppet tegneserie
Informasjonen om nettleseren skulle ikke være offentlig før i morgen, men en liten glipp hos selskapet førte til at noen tegneseriestriper om nettleseren slapp ut i noen e-poster. Om dette er et PR-grep eller ikke kan selvsagt diskuteres, men du kan lese hele tegneserien her.

Foreløpig er det ikke all verden vi vet om den nye nettleseren, som i god Google-tradisjon er et prosjekt som langt fra er ferdig når det lanseres i betaversjon. Det vi vet er at det kommer til å se meget enkelt ut, som alle Googles applikasjoner – og at Google hevder at den skal være meget rask.

Ville lage noe fra bunnen av
Google hevder selv i sin blogg at deres utviklere har svært mye erfaring med å bruke dagens nett, men at de fant ut at de fleste nettlesere i dag hadde utviklet seg fra rene nettlesere som behandlet tekst og bilder. Dagens internett er noe mer avansert, og de ønsket derfor å utvikle noe helt fra bunnen av.

De viktigste nyhetene som Google selv trekker frem er at de har laget en ny JavaScript-motor, samt at alle faner/tabs kjører i en egen prosess slik at hele nettleseren ikke skal krasje, selv om én side skaper problemer. Dette er for øvrig en funksjon som også nye Internet Explorer 8 kommer til å få.

Åpen kildekode
Nettleseren lanseres som et åpent kildekodeprosjekt, og Googles visjoner er at dette etter hvert er alt du skal trenge å ha installert på datamaskinen din. Innenfor nettleseren skal du ha tilgang til alle slags avanserte webprogrammer, som e-post, regneark, skriveprogrammer, bilderedigering osv osv.

Kommentarer til denne saken