Gå til sidens hovedinnhold

Slik får du fikset dine Google-resultater

Kommer det opp mye du ikke skulle ønske at kom opp på Google når du søker på deg selv? Her er guiden du trenger.

Google er en god guide for å finne det meste, men noen ganger kan det likevel være noe helt annet enn din venn. Ikke alle søkeresultater kan være like gode, og noe vil man gjerne at ikke skulle dukke opp.

Her gir vi deg guiden til hvordan du på en god time kan sørge for at dine søkeresultater blir bedre.

Start med å gjøre et Googlesøk på ditt navn og sjekk om det er noe som bør forandres, eller om det er noe du ikke ønsker at skal være der. Hvis det er ok trenger du ikke å gjøre noe som helst. Likevel bør du tenke over hva potensielle arbeidsgivere, kjærester eller venner vil tenke hvis du får opp resultatene på ditt søk.

1. Opprett en Facebook-profil med fullt navn

Folk søker som regel på ditt fulle navn, og Facebook er laget slik at deres sider kommer høyt opp på Google søkelister. Ønsker du å komme opp med en offentlig profil oppretter du en Facebook-profil med fullt navn og legger ut den informasjonen du ønsker der synlig.

Vil du være virkelig smart kan du lage en ny profil som bare har informasjon du ønsker skal være offentlig, som du så stiller inn til å være offentlig tilgjengelig i dine innstillinger på Facebook. Din gamle kan du da gjøre om til å ha et klengenavn, og være privat. Dine venner som du har på Facebook vil fortsatt finne deg, mens den nye vil være den som kommer opp på søkeresultatene. Last også opp et bilde som kommer opp, da virker profilen mer ekte.

2. Lag en blogg på Blogspot

Googles egen blogg på www.blogspot.com kommer ikke overraskende høyt opp når man søker, og det å opprette en blogg er både gratis og veldig raskt. Bruk bloggen til å lage ett innlegg, og fyll inn alle feltene med informasjon om du seg selv. Innlegget du lager kan være en enkel og grei presentasjon av deg selv. Det vil også lønne seg å laste opp et bilde som du gir navn som er ditt eget, da vil bildet komme opp på Googles bildesøk.

3. Gjør om dine navn

Hvis du har ditt fulle navn på andre sider som du ikke ønsker at skal komme opp, kan du forandre navnet ditt på disse sidene til et klengenavn, eller bare et fornavn. Søkeresultatene vil oppdateres på Google etter en stund, og disse sidene vil ikke de som søker etter deg finne.

4. Spør venner om å fjerne ditt navn

Veldig mange av søkeresultatene du vil få kan være fra venners fotoalbum, Facebook-sider, blogger eller annet. Be disse vennene om å ta bort ditt navn (gjerne erstattet kun med fornavn) slik at disse sidene ikke kommer opp. Husk å spørre pent.

5. Lag en profil på Linkedin

Som med Facebook så kommer Linkedin høyt opp på Googles søkeresultater, så lager du en side der kan du være ganske sikker på at den kommer høyt opp. Linkedin er også en profesjonell side, så etter all sannsynlighet vil det bare virke positivt ovenfor potensielle arbeidsgivere eller andre. Husk bare å fylle ut profilen skikkelig.

6. Last opp bilder på Picasa og Flickr

Ønsker du at bildene som kommer opp av deg på Googles bildesøk skal være bilder du er stolt av, så kan du laste opp bildene på Picasa og Flickr, og tagge dem, samt beskrive dem med ditt eget navn. Etter en stund vil dette være bildene som kommer opp av deg være de du ønsker at skal komme opp.

7. Bruk spalteplass

Det er vanskelig, nærmest umulig å fjerne sitt navn fra gamle artikler som er skrevet. Så selv om det ti år senere ikke er like gøy at man plukket den første blåveisen så kan man kanskje være litt mer stolt av å skrive en god kommentar på en sak. Bruk igjen fullt navn på det du ønsker at skal komme opp, og Google vil etter en stund kjenne igjen ditt navn, og deretter også sørge for at resultatene blir slik du ønsker.

8. Lag en Twitterprofil

Det kan også være smart å lage en Twitterprofil med ditt fulle navn i informasjonsfeltet (eller som ditt Twitternavn hvis du har et kort navn). Google er også glad i Twitter så her kan man komme høyt opp etter en stund.

Husk også at du kan, på de fleste internasjonale sider, velge at din informasjon ikke skal være offentlig tilgjengelig for søk. Så hvis du for eksempel ikke ønsker å lage en ny Facebookprofil så kan du velge innstillinger på Facebook som gjør at din gamle ikke kommer opp. Det samme gjelder også for Twitter og Linkedin.

Reklame

Pondus-salg: Nå gjør du superkupp

Kommentarer til denne saken