Gå til sidens hovedinnhold

Mauseth vant fiskesex-saken

NRKs nakenbilder gikk ut over sitatrettens grenser.

Høyesterett ga skuespiller Gøril Mauseth og Norsk Skuespillerforbund medhold i at NRK gikk utover sitatretten da det ble vist en nakenscene fra filmen Brent av frost, ifølge en pressemelding fra Skuespillerforbundet.

Mauseth og hennes forbund gikk til sak i 2007 fordi de mente at NRK hadde krenket hennes rettigheter som utøvende kunstner.

Høyesterett slår fast at Mauseths framføring av det aktuelle fragmentet efilmenr vernet etter åndsverksloven. NRKs sitatbruk ble funnet å være utover det formålet betinger og heller ikke i samsvar med god skikk, ifølge pressemeldingen.

– Vi gleder oss over at Høyesterett med dette har slått fast at media er pålagt å utvise en viss anstendighet i bruken av sitat i underholdningssammenheng, sier forbundsleder Agnete G. Haaland.

Utgangspunktet for saken er at NRK-programmet Store Studio i 2007 viste et sitat fra filmen Brent av frost, i forbindelse med en parodi i filmen Kill Buljo.

Scenen viser Mauseth som har sex med sin motspiller Stig Henrik Hoff i en båt full av fisk, og ender med at hun vises naken forfra i cirka to sekunder.

Sitatretten slår fast at det er tillatt å sitere fra aktuelle åndsverk «i samsvar med god skikk og i den utstrekning formålet betinger». Mauseth og Norsk Skuespillerforbund mente at sitatbruken i Store Studio gikk lenger enn nødvendig og brøt med god skikk.

NRK hadde kjennskap til at Mauseth ikke ønsket nakenscenen vist utenfor filmen som helhet, men anstrengte seg likevel for å få tak i akkurat dette klippet til bruk i underholdningsøyemed, ifølge pressemeldingen.

Oslo Tingrett ga Mauseth fullt medhold. NRK anket til lagmannsretten, som ga NRK medhold. Tirsdag 9. mars ble saken behandlet i Høyesterett, som med 4 mot 1 stemme opprettholdt dommen fra Oslo Tingrett.

Kommentarer til denne saken