(SIDE2:) I den siste tiden har Norsk Skuespillerforbund valgt å sette fokus på hvordan spesielt norske kvinnelige skuespillere og filmsexscener de gjør i ettertid tas ut av sin sammenheng og dukker opp i media eller andre steder, spesielt på nett.

Mandag fikk de retten på sin side da Gørild Mauseth vant over NRK. Retten mente NRK ikke hadde rett til å vise en fullt naken Mauseth klippet ut av filmen «Brent av frost».

Advokat Eirik Djønne, som har ført saken til Mauseth, sier til Side2 at han oppfatter rettens arbeid og dommen som svært grundig. Foruten at retten kom frem til at NRK brøt sitatretten, fant den også ut at NRKs bruk brøt Åndsverksloven paragraf 45 om retten til eget bilde.

Pia støttet av PFU
Tidligere i år vant Pia Tjelta, støttet av forbundet, frem med sin klage mot Se og Hør i PFU. Under tittelen «Filmsex med tre ekser» hadde bladet tatt ut stillbilder fra filmer der Tjelta spiller mot menn hun har vært sammen med i det virkelige liv.

Siste nytt fra Side2: Sjekk forsiden akkurat nå!

PFU støttet skuespilleren og konkluderer med at ukebladet har brutt Vær Varsom-plakatens punkt 4.10 om bruk av bilder i en annen sammenheng enn den opprinnelige.

LES MER: Pia Tjelta vant over Se og Hør

Sitatrett
Media har rett til å sitere levende bilder og sitater om dette settes inn i en nyhetssammenheng.

Det var det Store Studio mente de gjorde da de viste elskovsscenen med Gørild Mauseth og Stig Henrik Hoff fra Knut Erik Jensens «Brent av frost». Scenen ble vist og sammenliknet med parodiscenen i Tommy Wirkolas parodifilm «Kill Buljo» .

Mandag ble NRK dømt i Oslo tingrett til å betale Gørild Mauseth 155.000 kroner i oppreisning. De må også betale hennes saksomkostninger på 81.800 kroner.

SE DOMMEN HER:Mauseth vant over NRK

Tingretten kom til at NRK hadde rett til å sitere fra«Brent av frost» innenfor rammen av det som er tatt inn i «Kill Buljo». Dette gjelder selve samleiedelen av elskovssekvensen. Imidlertid hadde NRK i dette tilfelle ikke rett til å kringkaste de etterfølgende frontale nakenbildene av Mauseth. Disse lå utenfor rammen av referansen i Kill Buljo, og falt derved utenfor NRKs formål med sitatet, heter det fra tingretten.

NRK bestemte seg mandag for å anke fordi de mener de ikke har brutt sitatretten.

- Kjempeglad Gørild
- Gørild er kjempeglad, og det er vi også, sier Norsk Skuespillerforbunds leder, Agnete Haaland, til Side2.

Mauseth hadde en klausul i sin kontrakt med produsenten om at nakenscenen ikke skulle vises i reklameøyemed eller tas ut av sin kunstneriske sammenheng.

Advokat Djønne sier imidlertid at Mauseths nakenklausul med produsenten ikke ville ha hatt noen betydning om retten hadde ansett at NRK hadde holdt seg innenfor den lovlige sitatretten. Retten mener altså at NRK burde kuttet klippet før. Mauseth ble sykmeldt etter episoden og det som fulgte av medieoppmerksomhet.

Agnete Haaland sier de er kjempeglade for dommen fordi «den viser at vi har en lov som fungerer som den skal».

- Dessuten er det greit å bli påminnet om at det er god folkeskikk å spørre før man benytter noe eller legger noe ut på nettet, sier hun til Side2.

Behold klærne på!
For få uker siden ble det det kjent at Pia Tjelta og Mads Ousdals filmsex fra «Kodenavn Hunter» var spredd på nettet.

Disse bildene ble fjernet av nettstedet etter at Skuespillerforbundet gikk i dialog.

- Behold klærne på! , var Agnete Haalands frustrerte kommentar til norske kvinnelige skuespillere.

Presseforbundets generalsekretær Per Edgar Kokkvold har tidligere sagt at han vil lese premissene for dommen før han uttaler seg. Mandag hadde han ikke anledning til å sette seg inn i dommen.