Smarte GPS-mobiler til lavpris er ikke daglig kost, så når HTC nå har lansert nettopp en slik modell, så vekker det vår nysgjerrighet. Det er selvsagt rom for å diskutere om en telefon til 3500/4000 kroner kan kalles rimelig, men så er også Pharos en lomme-PC med Windows Mobile.

Navigasjon
Telefonen retter seg først og fremst mot brukere som ønsker en navigasjonsenhet, men som samtidig ser nytte i å kombinere dette med mobiltelefoni. Det finnes selvsagt andre mobiltelefoner som kan kjøre navigasjonsprogrammer, men med stor trykkfølsom skjerm og programvare fra TomTom er Pharos særlig egnet for bruk i bil.

Telefonen leveres med kart over Skandinavia, men skal du på en lengre reise kan dette området enkelt utvides.

Som navigasjonsenhet fungerer Pharos svært bra. Den finner raskt frem til egen posisjon, og navigasjonen er slik vi er vant til med TomTom. Å sette opp telefonen for fotoboksvarsling er gjort på et blunk, og tilleggstjenesten for værmelding kan brukes uten ekstra kostnader.

Du kan også kjøpe en rekke tilleggstjenester fra TomTom, dersom du ønsker å få optimalt ut av navigasjonsløsningen.

Når dette er sagt, så har HTC allerede lagt inn et program som varsler været i startsiden på telefonen.

Uten touch
HTC Pharos mangler touch-grensesnittet som vi finner på blant annet Cruise-modellen. Det betyr at du ikke har mulighet for å åpne egne menyer eller bla i bilder ved hjelp av fingerstrøk.

Men Pharos har likevel HTCs nye startskjerm med snarveier. Her kan du legge til favorittpersoner med bilder og ringe ved hjelp av et skjermtrykk. Du velger også enkelt værvarsel, kontakter og lydinnstillinger, og har en egen fane der du selv kan definere snarveiene. På åpningssiden ser du en stor og lettlest klokke, i tillegg til at du får informasjon om avtaler, e-post, tapte anrop og meldinger.

Skjermtaster
Telefonen har ikke ordinært tastatur, men et skjermtastatur der du kan velge litt ulike varianter. Liker du å skrive SMS på et 3x3+6-tastatur, så kan du gjøre det. Men du kan også bruke den medfølgende skjermpennen og skrive på et qwerty-tastatur med åøå.

I tillegg finnes et touchtastatur med qwerty-oppsett fordelt i et 5x4-rutenett.

Navigasjonstasten er ikke ulik den vi finner på Cruise. Her er et dreiehjul med med dobbelt funksjon. I tillegg til å dreie kan du bruke hjulet som 4-veis vippetast. Inne i hjulet ligger kvitteringstasten. Telefonen har også de vanlige to valgtastene under skjermen, i tillegg til en Windows-knapp som åpner hovedmenyen, og en OK-knapp. På sidene finner vi volumknapper og snarvei til kamera.

Enkel
Designen er ikke særlig spennende, og materialvalget er heller ikke særlig eksklusivt. Her er mye plast, men en bred ramme i glanset sort metall berger totalinntrykket.

Nettleseren fungerer som forventet. Den har ingen musepeker, men ettersom den har trykkfølsom skjerm er behovet for peker heller ikke så stort. Surfing på edge går ikke like raskt som med WLAN eller Super-3G, men i de fleste situasjoner går det raskt nok. Bor du i et område uten 3G-dekning vil edge uansett være det raskeste du kan få utenfor de trådløse sonene.

Mediespilleren i telefonen fungerer godt. Kameraet tar bilder med 2 megapiksler oppløsning, men mangler fotolys. Kameraet har en egen bryter på objektivet som lar deg stille inn fokusområde for nærbilder (makro). Bildekvaliteten er tålelig bra, men Pharos erstatter på ingen måte det ordinære digitalkameraet.

Yahoo
Ut over navigasjonsprogrammet TomTom og startmenyen, så er det smått med programvare. Her finnes imidlertid Yahoo Go, for den som vil navigere med denne løsningen (engelskspråklig). I Jahoo Go ligger også en alternativ e-postklient, widgets, Flickr, enda en værmeldingstjeneste (ja - Pharos har tre ulike nettbaserte værmeldingstjenester!).

Egentlig er det lite vi savner på Pharos, selv om vi selvsagt helst så at den hadde både FM-radio, WLAN og 3G. Men det er det andre og dyrere modeller som har. Som navigasjonsenhet hadde vi nok helst sett at det fulgte med en billader og en passiv holder til bilen, slik det gjør når du kjøper et dedikert navigasjonssett. Et rimelig universalsett gjorde nytten for oss, men like vel.

Vi hadde ingen problemer med å skrive tekstmeldinger på skjermtastaturet (4x3) , og vi har både sendt og mottatt e-post via Exchange server uten noen problemer. Faktisk er skjermfølsomheten svært god, og vi kunne taste både raskt og presist, til tross for at den taktile responsen manglet helt.

Uten 3G eller WLAN kan ikke Pharos klarte helt til topps på rankingen, men vi mener den holder til en sterk firer. Og klarer du deg uten rask nett-tilkobling skal du lete lenge etter en smartmobil som gir deg mer for pengene.

Denne saken er hentet fra mobilsiden Mobilen.no.