Gå til sidens hovedinnhold

Mobil GPS også innendørs

Mobilenes fremtid er kart og navigasjon inne i bygninger.

Å spå om fremtiden er ikke enkelt, men Nokia jobber nå hardt med de mener er den nye «killerapplikasjonen» på mobiltelefoner, nemlig muligheten til å bruke navigasjon inne i hus og bygninger.

GPS er ikke perfekt
GPS er som kjent på full fart inn i mobiltelefoner, og har nesten blitt en selvfølge på alle moderne mobiler det siste året. Problemet med GPS er derimot at det ikke fungerer inni bygninger fordi GPS-systemet er avhengig av fri sikt til himmelen for å fungere skikkelig.

Dette setter klare begrensninger på hvordan navigasjon kan benyttes, og det er nettopp dette Nokia nå jobber hardt med.

Vil vise vei i bygninger
På en konferanse i Oslo onsdag fortalte Marion Hermersdorf fra Nokias forskningssenter om hvordan de for tiden utvikler flere forskjellige teknologier som kan benyttes til å bruke mobilen til innendørs navigasjon.

Nokia ser blant annet for seg at det kan være en grei måte å finne fram til riktig butikk i store kjøpesentre – eller til enkeltprodukter inne i store butikker. Løsningen benyttes allerede i over 40 Nokia-bygninger over hele verden.

- Det flotte er at vi ikke trenger nytt innhold i mobiltelefonene for å få til dette i en enkel form allerede i dag. En kan enkelt lage innendørskart basert på WLAN-punkter rundt om i en bygning, forteller Hermersdorf.

WLAN er ikke nøyaktig
Problemet med å benytte WLAN er at nøyaktigheten blir svært dårlig. Med denne typen teknologi kan du geleides til riktig rom, eller rett del av bygningen.

Finnene jobber derfor med en annen teknologi der det utplasseres antenner inni bygninger som skal kunne gi deg en nøyaktighet på 1-2 meter.

Løsningen ser de først og fremst for seg at skal benyttes på kjøpesentre, flyplasser og universiteter der det ofte kan være vanskelig å orientere seg.

Ligger frem i tid
- Problemet med dette i dag er selvsagt at det ikke er noen mobiltelefoner som har utstyret som trengs, så for å få det til å fungere må du gå rundt med en elektronisk mottaker, men denne regner vi med å kunne få implementert i mobiltelefonene i fremtiden, forteller hun.

Men selv om dette ikke er teknologi som er umiddelbart tilgjengelig, så har selskapet allerede utviklet programvare og løsnigner for at hvem som helst skal kunne lage kart av sine egne bygninger og dele disse kartene med hverandre.

Andre kan vite hvor du er
Med denne teknologien skal en også ha mulighet til å sende informasjon tilbake om hvor en befinner seg til enhver tid. Hensikten vil for eksempel være at kollegaer skal vite hvor du er hvis de leter etter deg.

- Dette er selvfølgelig teknologi som kan tenkes brukt i et «Big Brother»-scenario, men i vi jobber for å lage løsninger der en skal kunne gi meget spesifikke tilganger til hvem som skal kunne vite hva, forsikrer hun.

En tredje løsning
Den siste innendørsteknologien de jobber med er en teknologi som gjør at en mobiltelefon skal kunne finne en mobiltelefon som er opp til 500 meter unna. Dette vil for eksempel være ekstremt praktisk hvis en er på steder med mange mennesker og en prøver å finne hverandre.

Dette er sannsynligvis den teknologien som vi vil se komersielt tilgjengelig først.

Reklame

- Den beste barbecuesausen vi har smakt

Kommentarer til denne saken