Gå til sidens hovedinnhold

Wingers viser

Julius Winger beveger seg fra våryre jenter til skipsforlis og forlatte graver på sin nye plate.

SENTRUM/RODELØKKA: – Responsen var enorm. Jeg hadde tippa på førti, men det spruta inn over tusen forslag, sier Julius Winger fornøyd.

Han rydder bort notatblokka og finner fram alle navneforslagene han har fått fra P1s lyttere på sin nye singel.

– Hør på disse! «Våryr på vingene», «Like frisk i dusken som i dasken», «Vill, vakker, men hvor».

Winger ramser opp fantasifulle forslag som alle kom til kort. Vinneren ble Tore Svelle med navneforslaget «Aurora Nemorosa».

– Han fortalte meg at det var en blanding av de latinske ordene for nordlys og hvitveis. Selv fikk jeg litt franske assosiasjoner.

– Hva handler egentlig låta om?

– Den handler om den følelsen du har når våren kommer etter en lang, kald vinter og du plutselig ser damer dukke opp overalt rundt deg. Hvor i all verden kommer de fra?

– Du har jo også en plateutgivelse rett rundt hjørnet, fortell!

– Det starta med at jeg gikk gjennom vår frelsers gravlund i romjula for noen år siden. Da la jeg merke til en stor gravstøtte som stod i mørke blant alle de tente lysene. Jeg gikk bort og så påskriften M/T Bohem og begynte å nøste i historien. Etter mye graving viste det seg at det var en båt som havarerte på Mississippi River, på vei mot Jerusalem, etter en brann i 1962. Innenfor den ramma begynte jeg å dikte litt.

– Fra våryre jenter til dramatisk havari. Snakk om tematisk spenn.

– Man må ha hele dramaet i en plate, og da må det være stort spenn. Jeg er veldig glad i historier, og det prøver jeg å formidle gjennom tekstene mine. Det kan være stemninger, triste historier eller røverhistorier.

Er du spent på resten av låtene på plata, må du smøre deg med litt tålmodighet. Den er nemlig ikke ute før i juni, men allerede 21. mars kan du oppleve Wingers viser på Herr Nilsen.

Reklame

Vi har testet 20 påskeegg - sjekk hvilke som får best karakter