Gå til sidens hovedinnhold

Grå, men langt ifra kjedelig

Den er ikke hvit som torsken, men la ikke utseendet stoppe deg. Ta sei for det den er – en god fisk.

Seien blir regnet som en grå eminense, en annenrangs fisk. Men det er det ingen grunn til, for smaken er god. Resten er opp til kokken.

Sei på nye måter
Seibiff er langt ifra det eneste du kan bruke seien til. Denne allsidige fisken kan tilberedes på en hvilken som helst måte, både kokt, stekt, grillet, dampet, ovnsbakt, i form, i gryterett, fritert, panert og i wok. Sei egner seg også godt til fiskeboller og -kaker.

Eksotiske krydder gir en spennende vri på seien. En fiskegryte eller wok er et ypperlig utgangspunkt for å eksperimentere med nye smaker.

Muskelbunt
Seien er også en spennende fisk for sportsfiskere – faktisk den beste av torskefiskene. Årsaken er at den er litt av en muskelbunt med stil, eleganse og en vanvittig hurtighet.

Sei vokser fort. Allerede den første høsten er den 14–22 centimeter lang. Den blir gjerne gitt forskjellige navn etter voksestadier. I deler av Vestlandet blir den kalt mort fra august til april i første leveår. Påfølgende sommer gauksei, fordi de har hørt gjøken gale. Året etter er den småsei. Når den er tre år, kalles den pale.

Mort skal være den største delikatessen, så har du fiskestang, så er det tid for tur.

Se de spennende oppskriftene her

Reklame

Regntøyet du trenger til den norske sommeren