Beograd (SIDE2): Vi har sett det gang på gang. Norge gir 12 poeng til Sverige - alltid og uansett. Samme hvordan låten er, vi stemmer ut fra lojalitet. Russland stemmer alltid på Kroatia, og Storbritannia like så med Irland.
Pakt og politikk?
De østeuropeiske landene stemmer på hverandre av ren og skjær lojalitet og av politiske grunner, sånn er det bare blitt i musikkonkurransen som i kveld har sin andre semifinale i Beograd.
Norge, Sverige og Danmark slipper heller ikke unna i alliansepakten og er tre av sju land som er med i det såkalte «Vikingimperiet», skriver The Daily Mail.
Les også: Finaleplass for svensk Barbie?
Viktig med låtvalg
Det er den britiske statistikkeksperten Derek Gatherer som har kartlagt hvordan lojalitet har spilt en rolle i stemmegivningen under Grand Prix. Han har fulgt Grand Prix, eller Eurovision om du vil, siden 1975 og har laget statistikk over stemmegivningen.
De hemmelige GP-paktene: Hillsborough-avtalen Pyreneerikene Benelux-landene Vikingeimperiet Warszawapakten Balkanpakten Den sentraleuropeiske pakten De alliansefri |
Han hevder det er viktig med valg av låt, men at hele en tredjedel av alle stemmen kommer fra stemmeutvekslingen innad i en såkalt allianse.
Uvanlige mønstre
Gatherer lette etter uvanlige mønster i stemmegivningen og fant etter hvert lojalitetsalliansen som styrer stemmene. Han fant tre store allianser - den skandinaviske, den baltiske og landene i den tidligere Warszawapakten.
- Tidlig på 1990-tallet var det blant annet en sterk allianse mellom Hellas og Krypros, sier han til den britiske avisen The Daily Mail. Med årene er det vært store politiske endringer over hele Europa, og med dermed har ulike pakter etablert seg over hele kontinentet.
Sju alliansefri
Statistikkeksperten fant at det bare er sju av 43 land som er helt alliansefri, men at alliansestemningen bare øker og øker.
- Landene som stemmer på hverandre kan selvsagt ha lik smak i musikk, men det kan ikke bare være det som gjelder når en ser denne store alliansestemningen som har bare har økt de siste ti årene, sier statistikkeksperten.
Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!