Gå til sidens hovedinnhold

Grande i strupen på Sandberg og co.

- En helt uhørt idé.

Trine Skei Grande tok et ramsalt oppgjør med
Fremskrittspartiets Syria-linje da hun talte til Venstres landsstyre i
Skien lørdag.

- Det er en helt uhørt idé å arrangere folkeavstemning om det er riktig å hjelpe mennesker på flukt. Hva slags menneskesyn og demokratisyn ligger bak en slik tanke? spurte Grande.

– Fremskrittspartiet tapte denne saken så det sang. Og med 29 mot 140 stemmer i Stortinget kan de ikke kreve noe som helst, framholdt Venstre-lederen.

I Ibsens fødeby viste hun til «Peer Gynt» og slo fast at «Per Sandberg protesterer for all verden, men er pent nødt til å være med på ferden».

Klare krav
I landsstyretalen slo hun fast at Frps statsråder lojalt må følge opp Stortingets forlik om nye kvoteflyktninger fra Syria.

– Jeg er glad for at statsministeren sa dette klart på TV i går, sa hun og viste til Erna Solbergs intervju med TV 2 fredag kveld. Der konstaterte statsministeren at en regjering er nødt til å følge Stortingets vedtak.

– Ellers må man faktisk gå av, som hun uttrykte det.

Trine Skei Grande gjentok ellers lovnaden om at Venstre gjerne trer inn i regjering dersom Fremskrittspartiet bryter ut.

– Jeg hørte Per Sandberg ble irritert på meg da jeg sa det. Og jeg skjønner at det er veldig provoserende for Sandberg at jeg tar faktisk tar uttalelsene hans på alvor. Det er åpenbart ingen andre som gjør det, sa hun.

Nytt Frp
Grande innledet oppgjøret med Frp med å vise til oppvaskmøtet som de fire borgerlige partiene holdt i Nydalen tidligere i vår.

– Det har i og for seg blitt bedre. Men så har det dukket opp et nytt Frp. Et Stortings-Frp som slett ikke er på linje med Frp i regjering, sa Venstre-lederen og gjorde DN-kommentator Kjetil Alstadheims ord til sine:

– Frp er internt fordrevne i egen regjering og jaget av egen stortingsgruppe.

Hun viste blant annet til trygdeoppgjøret, der stortingsgruppa aktivt har forsøkt å omgjøre en avtale som partiets egen statsråd forhandlet fram for landets pensjonister.

– Da SV demonstrerte på plenen mot egen regjering var det en oppvisning av maktesløshet. Nå ser vi en oppvisning i ansvarsløshet. Det er uakseptabelt, sa hun.

«Komiske Kallmyr»
Grande tok også for seg reisen som statssekretær Jøran Kallmyr i Justisdepartementet forleden hadde til Eritrea og sammenlignet ham med Saddam Husseins informasjonsminister «Komiske Ali».

– Jeg kom til å tenke på den irakiske informasjonsministeren da jeg hørte Jøran Kallmyr snakke om menneskerettighetene i Eritrea med henvisning til at de hadde BBC på hotellet. Makan til naivisme når det gjelder menneskerettigheter har vi sjelden sett.

Grande avrundet Frp-passasjen i landsstyretalen med å vise til søyler som redegjør for økningen i antallet kvoteflyktninger under Frps regjeringstid

– Det vi vedtok denne uken var et taktskifte i norsk flyktningpolitikk, sa hun. (©NTB)

Reklame

Ekstremt høy strømpris – slik kutter du regningen

Kommentarer til denne saken