(SIDE2): Det arrangeres pizzavalg og stabburet lager en egen Grandiosa- låt som ligger på VG-lista i mange uker. Pizzaen som for mange utlendinger er helt uforståelig populær blant nordmenn og som det har blitt solgt 290 millioner av siden 1980, heter selvsagt Grandiosa.
Stort marked
Markedet for dypfryst pizza i Norge har vokst fra 10.000 tonn i 1993 til over 24.000 tonn i 2006. Det betyr at nordmenn i år trolig vil spise ca. 50 millioner enheter med dypfryst pizza til en verdi av nesten 1,4 milliarder kroner målt i forbrukerpriser.
Grandiosaen har nå kommet i sju ulike varianter og ifølge en undersøkelse gjort av ACNielsen spiser hele 150.000 nordmenn Grandiosa på julaften.
Siste nytt fra Side2: Sjekk forsiden akkurat nå!
- Original Grandiosa kommer i små pakker også så det kan være lurt å velge en liten når man skal spise alene. Det er mye proteiner i en hel pizza, men kalorimessig vil jeg ikke anbefale noen å spise en hel pizza alene. Det er også mye fett i en hel pizza og karbohydrater fra hvetemel gir mindre næring enn grovt mel og det gir liten metthet, sier ernæringsfysiolog Camilla Andersen.
LES FLERE AV VÅRE SAKER OM INNHOLDET I MATVARER:
Er Zero sunnere enn vanlig Cola?
Er fiskepinner sunt?
Kjeks til barn er sukkerbombe
Det feteste potetgullet
Vi spurte vår ernæringsfysiolog, Camilla Andersen om hun kunne utrope Grandiosaens «sunneste» vinner. Her er listen:
mengde: 1 stk. = 531 g
kalorier: 1162.9 kcal
karbohydrater: 139.1 g
tilsatt sukker: 0 g
proteiner: 60.5 g
fett: 39.8 g
Vinneren! MINST FETT!!
mengde: 1 stk. = 560 g
kalorier: 1181.6 kcal
karbohydrater: 140 g
proteiner: 56 g
fett: 39.2 g
mengde: 1 stk. = 585 g
kalorier: 1287 kcal
karbohydrater: 152.1 g
proteiner: 73.1 g
fett: 43.9 g
mengde: 1 stk. = 595 g
kalorier: 1291.2 kcal
karbohydrater: 148.8 g
proteiner: 65.5 g
fett: 47.6 g
mengde: 1 stk. = 530 g
kalorier: 1203.1 kcal
karbohydrater: 126.1 g
proteiner: 61 g
fett: 50.4 g
mengde: 1 stk. = 601 g
kalorier: 1304.2 kcal
karbohydrater: 138.2 g
proteiner: 60.1 g '
fett: 54.1 g
mengde: 1 stk. = 531 g
kalorier: 1359.4 kcal
karbohydrater: 135.4 g
proteiner: 66.4 g
fett: 60.5 g
Taperen! MEST FETT!!
KONKLUSJON: Ut fra kalorier og fettinnhold vil Grandiosa Kjøttdeig og løk være vinner mens Pepperoni blir taper med flest kalorier og høyt fettinnhold. Speltutgaven har noe færre karbohydrater, men mer fett enn vinneren.
På sine nettsider skriver Stabburet følgende: «Grandiosa består av mel, kjøtt, ost og grønnsaker. Dette er anerkjente råvarer i ethvert sunt kosthold. 100 g Grandiosa gir 220 kalorier, og fordelingen mellom proteiner, karbohydrater og fett i produktet er god. Grandiosa Original inneholder kun 7 % fett. En god variasjon i kostholdet er nøkkelen til god helse. Grandiosa kan fint inngå i et sunt og variert kosthold»
Dette er ikke ernæringsfysiolog Camilla Andersen helt enig i:
- I Grandiosa-pizzaene er det mye kalorier og lite metthet og næring for kaloriene. Selv om du får i deg kjøtt og tomatsaus som gir næring, og noe grønnsaker, så er det en kaloririk måte å få i seg dette på.
Etter min vurdering vil jeg ikke kalle pizza alene et fullverdig middagsmåltid. Men alt må ikke være fullverdig hele tiden. Det er helt riktig at Grandiosa - som alt annet- kan inngå i et ellers sunt og variert kosthold. Det er først når det blir misbruk av en matvare, som f.eks. pizza Grandiosa, ved at den får inngå litt for ofte i kostholdet - og at det øvrige kostholdet kanskje heller ikke er så mye å skryte av, at du får et "«usunt» kosthold.
(Artikkelen fortsetter under bildet)
Lag hjemmelaget istedenfor: - Lager du derimot en hjemmelaget pizza kan du ha grovere bunn og mer grønnsaker og mindre ost på. Da blir det faktisk ikke så ufornuftig med pizza til middag. Ha gjerne en salat til, så får du i deg deilig vitaminer også.
Sunnest: Det burde være mer rent kjøtt på for å øke mettheten av å spise pizza. Grovere bunn, mer grønnsaker og mindre ost. Da hadde du blitt mett av et par stykker, som hadde vært mer fornuftig kaloriinntak i et måltid (ca. 400-500 kalorier).
FAKTA OM GRANDIOSA: (Kilde: Stabburet) |
Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!