Gå til sidens hovedinnhold

Derfor liker du Grandiosa

Lyd, lukt og omgivelsene påvirker smaks- og matopplevelsen din.

(SIDE2:) - Grandiosa har smaker som passer den norske gane, altså milde, fine smaker, sier Morten Thyregod Paulsen, stipendiat ved matforskningsinstituttet Nofima.

Fredag 1. februar er årets første slippdag i dagligvarehandelen. Da lanseres flere tusen produkter.

I dag, onsdag, ga Stabburet en smaks- og sniktitt blant årets matnyheter på Grünerløkka i Oslo.

På frossentoppen
På slipplisten står en ny Grandiosa- pizza med kebabvri - produktet som er matvareprodusentens største kjendis. Men hvorfor er egentlig den enkle frossenpizzaen blant nordmenns favoritter på matbordet?

Thyregod Paulsen synes det er vanskelig å si noe om hvorfor så mange elsker «grandisen», men tror det har noe å gjøre med at den er mild.

- Det som går igjen er at det er milde smaker. Hvis du ser på hva vi har spist av det tradisjonelle her i landet så er det milde smaker som gjelder, gulosten vår er mild for eksempel, sier han og legger til:

- Samtidig har den en interessant kombinasjon av tekstur og smak som er et alternativ til hverdagsmaten. Den oppfattes kanskje også som relativt sunn, men det er vanskelig å si.

Marius Niva fra Stabburet har vært med å utvikle blant annet Grandiosaen. Han har en kort forklaring på hvorfor matretten er en av Norges mest solgte dypfryste pizzaer.

- Jeg tror det er fordi vi treffer bredt. Det er en smak som passer mange, sier han.

Thyregod Paulsen forsker på smaken på mat og smakskombinasjoner, og forklarer at det generelt er flere ting som spiller inn når det gjelder matopplevelsen vår.

Hvorfor smaker vi det vi gjør?

- Det er jo et stort spørsmål. Smaken kan påvirkes av andre faktorer enn selve smaken på produktet, for eksempel forventninger vi har og omgivelsene.

Hva mener du?

- Lyd for eksempel kan både være positivt og negativt. Det kan være at man hører behagelig musikk, man slapper av og setter mer pris på et måltid. På en annen side kan mye støy forstyrre hvordan du oppfatter smaken, og at du ikke får med deg så mye smak, sier han og legger til:

- Det er bevist at du slapper av mer og nyter måltidet bedre ved å lytte til klassisk musikk. Maten smaker også bedre. Mens hører du for eksempel på «Gangnam style», er det mer forstyrrende musikk, så du fokuserer ikke på det du spiser.

Hva hører du på når du spiser?

- Jeg hører på minst mulig!

Hvorfor smaker vi ulikt?

- En ting er det genetiske - at man har ulik sensitivitet for smakene, og sanseapparatet. En annen ting er erfaring, hva du har smakt på tidligere og alder. Du har andre smakspreferanser ut ifra hva du har smakt i livet ditt.

Lær deg å like mer
Er du en person som er kresen, eller ønsker en annen smaksopplevelse, kan man trene opp smaken. Da må du eksponer deg for mange smaker, forklarer Thyregod Paulsen.

- Det ser man med barn. Hvis man eksponerer dem for mange smaker tidlig, så er det større sannsynlighet for at de liker flere ting når de blir større. Dette starter allerede når de ligger i mors mage. Det man får intravenøst der, kan påvirke hva man liker senere.

Dette kan også være med på å forklare kresenhet, mener smakseksperten.

- Men vi har også ulik personlighet, noen er mer kresne og skeptiske av natur. Men generelt kan jeg si at man må smake på ting 7-8 ganger før man venner seg til en smak, det er vist i studier.

Thyregod Paulsen mener folk begynner å fokusere mer på smak her hjemme. Det synes han er bra.

- Det har ikke vært fokus på smak historisk sett, men mer snakk om energi. Nå er vi mer fokusert på at det skal smake godt også, og det er viktig at det ikke bare skal være gourmetmat, men at hverdagsmaten også skal smake godt. Jeg slår et slag for god norsk hverdagskost.

FAKTA OM SMAK:
- De fem kjente primærsmakene er surt, salt, søtt, bittert, og den ”nyvunne” grunnsmaken umami. Umami betyr ”velsmakende” på japansk, og er smaken av proteiner.

Faktorer som påvirker smaksopplevelsen vår er:
- Temperatur – både i munnen og i maten. For eksempel smaker man søte smaker bedre i varm mat.
- Alder. Smaksløkene hos eldre mennesker er ofte svakere enn hos barn og ungdom.
- Gener. Hvor mye du smaker går i arv.
- Sigarettrøyk gjør smak og lukt dårligere.
- Farger. Hva slags farge maten har, påvirker oss til å smake det vi forbinder med fargen.
- Synet. I mørket stimuleres vi til å bruke de andre sansene.

LES FLERE SAKER:

Kommentarer til denne saken