Gå til sidens hovedinnhold

Gransker millioner i luftfakturering

Korrupsjonssaken mot den kommuneansatte bærumsmannen vokser og kan vise seg å bli langt større enn 15 millioner.

Tirsdag ble tre personer pågrepet av politiet i Buskerud, koblet til korrupsjonsskandalen Bærum kommune, som sprakk uken før jul.

De tre har hvert sitt malerfirma i henholdsvis Asker, Oslo og Lier og skal ha sendt fakturaer på jobber som aldri er utført.

- De er siktet for grov korrupsjon, bekrefter etterforskningsleder Ole Johan Brett ved Søndre Buskerud politidistrikt til NA24.

Luftfakturaer
Ifølge Brett dreier saken seg også i dette tilfellet om falske fakturaer, såkalte luftfakturaer, som er sendt til Bærum kommune for jobber som aldri er utført. Det dreier seg om minimum en halv million kroner, samtidig som en kommuneansatt 42-åring har fått penger som takk, en såkalt kickback.

Men saken kan bli mye større. Da korrupsjonsskandalen sprakk i midten av desember, ble det fort klart at det dreide seg om rundt 15 millioner kroner, men nå vokser skandalen.

20 millioner?
- Siktelsen lød på 15 millioner kroner, men det er overført langt større millionbeløp til disse firmaene. Til sammen er det utfakturert beløp på over 20 millioner kroner, forteller etterforskningslederen. Nå jobber de med å finne ut hvilke jobber som er reelle, hvilke som aldri har vært utført og dermed er sendt som såkalte luftfakturaer, og hvilke som er overfakturert.

- Vi må gjøre ferdig vår gjennomgang av regnskapene. Kommunen har satt ned en sakkyndig, og det blir et samarbeid med kommunen for å komme frem til en erstatning og hvor mye vi skal beslaglegge, sier Brett.

- Men kravene vil vokse, legger han til.

Hovedmann fortsatt i varetekt
Med denne ukens pågripelser er syv personer siktet i saken. I tillegg til malerne fra Oslo, Asker og Lier er en ansatt i Bærum kommune, hans nevø og to av hans brødre siktet for korrupsjon. En tredje bror har vedtatt en bot for svart arbeid.

Av de fire første siktede er det bare den kommuneansatte 42-åringen som forsatt sitter i varetekt.

Reklame

Vi har testet 20 påskeegg - sjekk hvilke som får best karakter