Gå til sidens hovedinnhold

Facebook avduket Graph Search

- Graph Search er noe helt annerledes enn alt annet der ute, sier Mark Zuckerberg.

- Kom og se hva vi bygger.

Slik lød den hemmelighetsfulle invitasjonen fra Facebook til presseeventet tirsdag 15. januar klokken 19.00 norsk tid.

I et smekkfullt rom i hovedkvarteret i Menlo Park i California, avduket facebookgründer Mark Zuckerberg hva de holder på med.

Han åpnet med de bevingede ordene «Målet vårt er å gjøre verden mer åpen og mer forbundet», før han lanserte en ny grunnsten i Facebook: Graph Search.

Personlig søkemotor

Graph Search er en slags søkemotor internt i Facebook. Dette stemte overens med ett av ryktene i forkant av pressekonferansen.

VIL DU PRØVE? Graph Search er i testfasen, men du kan sette deg på venteliste for å prøve søket.

Zuckerberg og resten av facebookteamet understreket gjentatte ganger at søketjenesten vil ta hensyn til personvern. Dersom en person har valgt å dele informasjon kun med venner, skal de ikke dukke opp i søkeresultater. Med mindre du er venn med dem, selvsagt.

Facebookgründeren gir et annet eksempel:

- Ta et søk som «bilder av folk ansatt i Facebook». Dersom bildene er offentlige, men informasjonen om hvor en person jobber er privat, vil ikke bildene dukke opp i søkeresultatet.

Med Graph Search tar Facebook med andre ord tak i problemet med tjenestens elendige søkefunksjonalitet, og hevder å ha løst utfordringene ved hjelp av filtre.

Slik fungerer Graph Search

Zuckerberg demonsterer tjenesten ved å søke på ting som «mine venner som bor i Palo Alto og liker Game of Thrones». På samme måte kan man søke etter restauranter i osloområdet, og resultatet blir filtrert i forhold til din omgangskrets og restaurantens anseelse i nettverket.

Du kan for eksempel søke på «sushirestauranter i Oslo folk fra Japan har likt».

Søkeresultatene skal ifølge Facebook ta hensyn til hvor tette bånd det er mellom deg og elementene i søketreffet. Altså: Om Facebook har fått orden på algoritmene, vil det øverste treffet være så relevant for deg som mulig.

De samme mekanismene gjelder om du søker etter folk, bilder, interesser, steder eller hva det nå skal være.

Du kan for eksempel gjøre researchen enkel til barneskolegjenforeningen gjennom et søk som «bilder av vennene mine tatt før 1990».

Eller du kan søke etter «musikk likt av folk som også liker Jens Stoltenberg».

Eller «språk vennene mine snakker» dersom du trenger hjelp til å oversette et mystisk brev du fant i oldemors dødsbo fra Crédit Lyonnais.

Gir treff fra internett også

Zuckerberg understreket på pressekonferansen at søkemotoren er et produkt under utvikling, og at det vil forbedres etter hvert. Han er likevel klar i forhold til målsettingen.

- Graph Search er en helt ny måte å se informasjon på, sa han under presentasjonen.

Facebook har dessuten slått hodet sammen med Microsoft og deres søkemotor Bing for å hente inn nettsøk i Graph Search. Zuckerberg innrømmer at han ikke tror Facebook blir det foretrukne stedet for nettsøk, men at selskapet ønsket å tilby gode nettreff også.

- Jeg synes at det produktet vi har vist frem i dag er noe helt annerledes enn alt annet der ute, og vi er virkelig stolte at hva vi har bygget, avsluttet Mark Zuckerberg pressekonferansen.

Graph Search er ikke tilgjengelig i Norge ennå.

Bilder og kommentarer: Feeden nedenfor er basert på twittermeldinger fra journalister som var til stede på Facebooks presentasjon samt emneordet #GraphSearch.

HTML EMBED

Les også: Hva vil Facebook avsløre?

Reklame

Sommerens kuleste badeflåter

Kommentarer til denne saken