Gå til sidens hovedinnhold

404 - File Not Found

[]

De beste gratisprogrammene

Her er gratisprogrammene som vil gjøre hverdagen din både enklere og bedre.

Internett er spekket med gratis programvare. Og skal vi være helt ærlige så bør du styre unna mesteparten, men ikke disse som vi har plukket ut.

Under har vi samlet programvare som virkelig vil gjøre hverdagen din lettere – og noen av programmene vil du ikke helt forstå hvordan du har klart deg uten.

Vi har oppdatert listen over de beste programmene basert på tilbakemeldinger fra våre lesere.

FileHippo Update Checkerog Secunia PSI

Først av alt er det greit å passe på at alle programmene du installerer er oppdatert, og FileHippo Update Checker og PSI er rett og slett bare geniale til det.

De går gjennom maskinen din, og sjekker om det har kommet nye versjoner av forskjellige programmer. Veldig praktisk for å fjerne sikkerhetshull og å sikre at du har tilgang til de nyeste funksjonene.

..:: Dokumentbehandling ::..

Open Office

Dette er et gratis alternativ til Microsofts dyre Office-pakke. Open Office inkluderer tekstbehandling, program, regneark, kalender, databaseprogram, matteprogram, presentasjonsverktøy og mye mer.

TextPad

Dette er et litt nerdete program som i praksis er et tekstbehandlingsprogram som gjør det enklere å lese programmeringskode og HTML-filer. Egentlig ikke gratis, men du kan bruke prøveversjonen uten tidsbegrensning.

Notepad++

Langt på vei det samme som TextPad, også helt gratis.

PDFCreator

Med dette lille programmet kan nesten et hvilket som helst program lagre dokumenter som PFD-filer.

File Shredder

Et program som sletter filer på en slik måte at det ikke er mulig å gjenopprette dem fra harddisken igjen.

..:: Web og e-post ::..

Firefox

FireFox er kanskje verdens beste nettleser og anses som et langt sikrere og raskere alternativ enn Internet Explorer som de fleste bruker. Har du først begynt å bruke FireFox vil du aldri gå tilbake.

Opera

Ramaskrikene var høye da vi på vår forrige liste ikke hadde med den norske nettleseren Opera på listen over de beste gratisprogrammene. Av mange ansett som den beste nettleseren på markedet, selv om de konsentrerer seg stadig mer om mobilmarkedet.

MailWasher

Lei av å laste ned store mengder spam? MailWasher er et program som går inn på e-post-kontoen din og sletter spammeldinger før du laster ned e-posten din.

ShockWare Player

Skal du spille litt fancy nettspill? Da må du stort sett ha nyeste versjon av Adobes ShockWave-spiller, som er en storebror til Flash.

Foxit Reader

Tidligere var PDF-filer noe som du så en sjelden gang. Nå er det nesten umulig å surfe på nett uten å komme over disse dokumentene. I dag trenger du PDF-programvare for å få en fullverdig nettopplevelse. Foxit er betydelig raskere og på mange måter bedre enn Adobes eget PDF-program.

Skype

Det første programmet som virkelig gjorde IP-telefoni tilgjengelig er fortsatt kongen på haugen. Videosamtaler, telefonsamtaler, telekonferanse og lynmeldinger er hovedelementene.

Pidgin

En av de beste lynmeldingsprogrammene. Det er lite, enkelt, og støtter en rekke forskjellige tjenester som Windows Live Messenger, Yahoo Messenger, IRC og ICQ.

..:: Lyd og bilde ::..

ScreamerRadio

Dette er utvilsomt den mest geniale musikkspilleren som finnes og den fokuserer ene og alene på nettradio. Screamer Radio er et lite og lett program som holder oppdaterte og ekstremt oversiktlige lister over hundrevis av gode nettradioer. Inkludert over 70 norske, og ikke minst hauger av lass av nisjekanaler som spiller den musikken du til enhver tid har lyst å høre på - i god kvalitet.

Programmet kan i tillegg gjøre opptak av musikken du hører på. En funksjon som er så genial at du vil få med hele sangen du hører på, selv om du setter spilleren på opptak når sangen er nesten ferdig.

Spotify

Spotify er inkarnasjonen av den store musikkrevolusjon på nett, og gir deg mulighet til å streame en ekstremt stor mengde musikk fra et program som ligner veldig på iTunes.

Tjenesten koster i utgangspunktet 49 eller 99 kroner per måned avhengig av hva slags funksjoner du ønsker, men det finnes også en gratisvariant der du må overleve å høre reklame.

VLC Media Player

Mens WinAmp er den beste musikkspilleren, er trolig VLC Media Player det enkleste og beste programmet for å spille av videofiler. Det trenger ingen installasjon, har støtte for enormt mange videoformater, og har geniale funksjoner for å forbedre kvaliteten på bildet.

CCCP (Combined Community Codec Pack)

En genial pakke med codecer for dem som ikke foretrekker å bruke VLC. Pakken gir støtte for en helt enorm mengde lyd- og bildeformater, og med på kjøpe får du de meget gode medieavspillerne Zoom Player og Media Player Classic. PS! Ikke la deg skremme av det sovjetinspirerte navnet.

Winamp

WinAmp er en gammel klassiker av en medieavspiller som for noen år siden var standard utrustning for nærmest alle. De siste årene er det stadig flere som har gått over til alternativer som iTunes, Windows Media Player og MediaMonkey – men WinAmp 5 er sannsynligvis det beste musikkprogrammet på markedet i dag med et musikkbibliotek som er meget oversiktlig og raskt.

Og ja: Du kan overføre musikk til iPod-en din med det.

VirtualDub

Et genialt program for videofiler som enkelt lar deg omkode filer til andre formater, fjerne synkroniseringsproblemer, hente ut deler av en videofil og lignende.

WavePad& Audacity

Enkle, men kraftige program for å redigere lydfiler.

GSpot

Et program med et noe villedende navn, som rett og slett gir deg all tenkelig metainformasjon om en video- eller lydfil, som for eksempel nøyaktig hva slags codec som er benyttet for å lage filen.

Real Alternative

Real Player er stor og tung, har blitt anklaget for å være spionvare - og det er dessverre (nesten) nødvendig for å se filer i Real Media-format (RM). RM-filer er en av de få tingene spillere som VLC ikke takler på en god nok måte. Heldigvis er Real Alternative et veldig godt alternativ.

CamStudio

Det beste og enkleste programmet å gjøre opptak av det som skjer på skjermen din. Brukes for eksempel til instruksjonsvideoer.

..:: Bilderedigering ::..

Gimp

Gimp var i utgangspunktet ment som et gratisalternativ til Photoshop for Linux, men har etter hvert utviklet seg til å bli et reelt alternativ for Windows også. Et meget potent og kraftig bilderedigeringsprogram.

Picasa

Googles bildebehandlingsprogram blir stadig bedre, og ønsker du å ha full oversikt over bildene dine, og enkel muligheter til retusjering, vel, da er dette programmet for deg.

Paint.NET

Alle har vel brukt tegneprogrammet Paint som følger med Windows. Paint.NET var ment som en litt avansert utgave av dette programmet, men har etter sin spede begynnelse i 2004 utviklet seg til å bli et meget godt bildebehandlngsverktøy, og tegneprogram som inneholder mange funksjoner som du for eksempel ikke får med i Photoshop Elements.

Dette har rett og slett blitt et høyst reelt alternativ til å gjøre relativt avansert bildebehandling og kan anbefales på det sterkeste.

SketchUp

Et av de virkelig få gratisprogrammene som faktisk lar deg mulighetene til å lage 3D-modeller på en brukervennlig måte.

trueScape

Om du synes SketchUp ikke er avansert nok, da kan du prøve deg på det meget omfattende og avanserte 3D-programmet Caligari. Dette var egentlig et relativt dyrt betalingsprogram, men så kom Microsoft inn og endret på hele konseptet.

ArtRage 2

Hvis du ønsker å utforske dine kunstneriske sider, da er dette relativt ukjente programmet noe for deg. Her kan du male med en rekke forskjellige forskjellige malingstyper, penner, kull og lignende for helt spesielle effekter.

..:: Pakkeverktøy ::..

7-Zip

Det å kunne komprimere og pakke opp filer er en hverdagslig opplevelse. Tidligere var WinZip et program alle brukte. I dag er det 7-Zip som er gratisprogrammet du bør bruke for å kunne pakke opp stort sett alt som finnes av komprimerte filtyper.

WinRar

WinRar er I likhet med 7-Zip et pakkeprogram, og gjør mange av de samme tingene, men lar deg også komprimere til RAR-filer. Egentlig ikke gratis, men du kan bruke prøveversjonen på ubestemt tid.

..:: Sikkerhet ::..

Spybot

Spybot er et av de bedre programmene for fjerning av spionvare. Det som gjør programmet bedre enn de fleste andre alternativer er at det ikke bare leter etter spionvare når du ber det om det, men det ligger og sørger for at spionvare ikke får installert seg på maskinen din. Et uunnværlig program.

SuperAntiSpyware

Adaware har i mange år vært hedret som nærmest et must for dem som ønsker å fjerne spionvare, men har ikke helt klart å følge med på utviklingen. Gratisversjonen av SuperAntiSpyware er derfor manges nye favoritt for fjerning av spionvare. Betalingsversjonen prøver i likhet med Spybot å sørge for at spionvaren aldri kommer inn i utgangspunktet.

Avast og AVG

Det er litt farlig å anbefale gratis antiviruspakker i dagens marknad fordi denne typen programvare ikke tar de virkelig store sikkerhetsproblemene i dag, nemlig nettsteder som utnytter sikkerhetshull mens du surfer på nett.

Men hvis du ikke tar deg råd til å betale for en skikkelig sikkerhetspakke, kan du i alle fall få et lite sikkerhetsnett med gratis virusbeskyttelse fra disse to aktørene.

..:: Filoverføring ::..

uTorrent

BitTorrent er på ingen måte bare et piratverktøy. Stadig flere typer store filer distribueres nå på internett ved hjelp av BitTorrent. Og når det kommer til BitTorrent så er det uTorrent som er kongen på haugen.

FileZilla

Dette er et annet meget godt gratis FTP-alternativ.

zFTPServer

Gratis og svært kraftig FTP-server med omfattende støtte for virtuelle filsystemer og kryptert overføring.

..:: Diverse ::..

Daemon Tools Lite

DaemonTools Lite er en skjult liten juvel som lar deg emulere CD/DVD-enheter på datamaskinen din. På den måten kan du benytte kopier av CD/DVD-er (såkalte ISO-filer) som du har liggende på harddisken din på nøyaktig samme måte som om du hadde puttet den originale plata i CD-spilleren din. ISO-filer er en stadig mer vanlig måte å distribuere kopier av CD-er over internett.

Revo Uninstaller

Et problem når du fjerner programvare er at ikke alt forsvinner. Dette programmet gjør sitt beste for at absolutt alle spor forsvinner.

ImgBurn
Ifølge Nettavisens lesere er dette det beste brenneprogrammet du kan få til PC - og det er helt gratis.

DeepBurner og InfraRecorder

Kort og godt to små og helt gratis programmer for å brenne CD- og DVD-plater. Det er ikke nødvendig å betale for store og altfor tunge programmer som Nero når du kan få dette gratis.

Yamipod

Et alternativ til iTunes som blant annet lar deg overføre musikk fra iPoden og over til datamaskinen din.

Ubuntu

Stadig flere beginner å se seg om etter alternativer til Windows, og Linux blir det naturlige steget for mange. Ubuntu er strengt tatt ikke noe program, men et operativsystem - og er trolig den beste utgaven (distribusjonen) av Linux til daglig bruk, og er helt gratis. Her følger det også så mange ekstra programmer at du kan bli sittende en stund å prøve ut en verden du ikke får oppleve med Windows.

CCleaner

Windows-maskiner har en tendens til å bli tregere over tid. Med CCleaner kan du rense opp på maskinen, og dermed få bedre ytelse.

SUPER

Det har kommet inn mange forslag på obskure programmer som konverterer forskjellige mediefiler mellom forskjellige formater de siste ukene. De aller fleste kan erstattes av gratisprogrammet SUPER som konverterer det meste av lyd- og bildeformater til det meste annet. Brukergrensesnittet kunne vært bedre, og nettsidene ser ut som et takras, men programmet fungerer glimrende.

xp-AntiSpy

Dette er et til dels svært nyttig program, og til dels svært paranoid program, som lar deg deaktivere og endre oppførselen til en del funksjoner i Windows. Det beste med den er at du kan fjerne en del funksjoner som bare tar ytelse og irriterer deg, som ellers ikke er spesielt enkelt å fjerne. Programmet må derimot ikke forveksles med programvare som fjerner spionvare.

Google Earth

Det er vanskelig å komme utenom en klassiker som Googles fantastiske globus med ekte satellittbilder fra hele verden, 3D-terreng og mye, mye mer.

..:: Gjenopprette slettede filer ::..

Restoration

Et genialt program som ikke behøver installasjon som kan gjenopprettet slettede filer, i tillegg til at det har en funksjon som «whiper» (permanent sletter» filer slik at filene ikke kan gjenopprettes av andre på et senere tidspunkt. Har støtte for FAT32 og NTFS-filsystemer.

Recuva

Dette programmet er fra de samme folkene som har laget det geniale programmet CCleaner, og gjør langt på vei det samme som Restoration. Det kan ikke slette filer slik som Restoration, men til gjengjeld så kan det gjenopprette filer fra minnekort.

..:: Spill (relatert) ::..

Trackmania Nations Forever

Utvilsomt tidenes beste spill som du kan laste ned uten å betale fem flate øre.

America's Army

Den amerikanske hæren slet med rekruttering, og fant ut at det å lage et førstepersons skytespill, som spesielt er bra online, var måten å få folk interessert i å bli rekrutter. Resultatet ble en fullverdig, helt gratis krigsspill.

DosBOX

Dette er strengt tatt ikke noe spill, men en emulator som gjør deg i stand til å spille gamle spill som ikke lenger er mulig å spille med nye Windows-versjoner.

ScummVM

Dette er heller ikke noe spill, men en emulator som gjør deg i stand til å spille gamle klassikere som Day of the Tentacle (Dott), Loom, Monkey Island, King's Quest, Space Quest, Sam & Max og Full Throttle. Og ikke bare kan du spille dem, men også med betydelig bedre grafikk enn i gamle dager.

Fraps

Et program for alle som er glad i spill på datamaskiner. Her kan du enkelt ta skjermbilder, lage spillvideoer og ikke minst se hvordan ytelsen er.

Har du gode tips til gratisprogrammer som fortjener en plass på listen? Send oss en mail!

Reklame

Oppdateres daglig: 10 kupp du gjør i dag

Kommentarer til denne saken