(SIDE2): Selv om det er snakk om en enkeltstudie så mener vi at denne gladnyheten er verdt å nevne.

Er mørk sjokolade bedre?

Såkalte «cravings» er kanskje mer kjent for noen gravide enn andre. Ikke alle gravide får dem. Men mange kjenner seg nok igjen i at favorittpålegget plutselig ikke smaker lenger eller at de bare ikke kan utstå verken lukten eller smaken av enkelte matvarer.

Søtsuget har nok mange også kjent på, og i denne studien fant forskerne ut at sjokolade faktisk gir helsefordeler gjennom graviditeten.

Forskerne undersøkte hva slags påvirkning sjokolade hadde på 129 gravide kvinner, som var i uke 11 til uke 14, skriver Daily Mail.

De gravide kvinnene fikk alle 30 gram sjokolade hver dag i 12 uker. Men den ene gruppen fikk sjokolade rik på flavonoider (mørk sjokolade) mens den andre gruppen fikk sjokolade uten høyt innhold av flavonoider.

Flavonoider virker på en måte som kan dempe skadelige forandringer i kroppen, ifølge Norsk Helseinformatikk.

- Positiv innvirkning på morkaken

Forskerne fulgte kvinnene helt fram til fødsel og fant ved hjelp av ultralydmetoden Doppler, at blodstrømshastigheten i blodkaret arteria uterina, ble forbedret i begge gruppene.

Arteria uterina er den blodåren som forsyner livmoren, og også morkaken, med blod.

I tillegg mente forskerne fra Université Laval Québec City at å spise sjokolade kunne redusere risikoen for svangerskapsforgiftning, men de fant ikke forskjeller i de to gruppene.

Det skal sies at tidligere studier har resultert i motstridende resultater hva gjelder sjokoladens innvirkning på svangerskapsforgiftning.

- Studien indikerer at sjokolade kan ha en positiv innvirkning på morkaken, fosterets vekst og utvikling og at sjokoladens effekt ikke er direkte og utelukkende på grunn av innholdet av flavonoider, sier en av forfatterne av studien, Dr Emmanual Bujold til avisen.