Som kiropraktor ser vi ofte gravide med smerter forskjellige steder i kroppen. Alt fra håndleddsmerter (også kalt karpal tunnel syndrom) til nakke, hodepiner og korsryggsmerter. Bekkenløsning er den vanligste diagnosen en støter på for korsryggplagede gravide. I veldig mange tilfeller dreier det seg om en låsning og ikke en løsning.

Grunnen til at så mange får stempelet «bekkenløsning» kan være manglende kliniske kunnskaper hos helsepersonellet.

Bekkenlåsning vil si at istedenfor et løst bekken som beveger seg mye, finner vi det motsatte, nemlig at det ikke beveger seg særlig godt. Dette kan, på lik linje med bekkenløsning gi pasienten smerter i rygg, hofter og lyske og dermed gi de samme symptomene.

Effektivt og trygt
Bekkenløsning kommer av hormoner som utskilles under graviditeten. Disse gjør at leddbåndene blir mer tøyelige, noe som igjen kan føre til at leddet blir irritert, smertefullt og låser seg i feil stilling. Dette vil igjen føre til Irritasjon og smerte i muskulaturen rundt nedre del av rygg, hofte og lyske. Studier viser at andregangsgravide er mer utsatt for smerter enn førstegangs. Forskning har også vist at kiropraktisk behandling av gravide med ryggsmerter er en effektiv og trygg fremgangsmåte.

Unngå overmedisinering
Barnet spiser det samme som deg. Det vil si at om du som gravid tar medisiner vil barnet ditt også få dette i seg. Smertestillende tabletter og andre medisiner kan ha potensielt uheldige bivirkninger både for deg og barnet ditt. Det kan ofte være betryggende og bedre med naturlige behandlingsformer.

Enkelte gravide opplever også smerteutstråling i beina. Dette kan fort antas å være isjias (betennelse av den store isjias nerven). En studie viste at kun 10 av 855 gravide utviklet ekte isjias, og at smertene heller har sin opprinnelse fra muskel og ledd ofte i bekkenområdet.

Så, hvordan skal man unngå smerter i rygg under graviditet? Her er stikkordet, som i det fleste andre tilfeller, forbygging. En sunn sterk rygg har mindre sjanse for å få skader enn en dårlig trent svak rygg. Dagens livsstil dyrker svake rygger, derfor er det viktig å være oppmerksom på hva man kan gjøre for å beholde helsen. Det er nemlig ikke så mye som skal til for å styrke ryggen. Alle har tid til dette, og det kommer ikke til å ta mer enn 15 minutter av dagen din.

Tre øvelser for kjernemuskulaturen:
- Stå på alle fire og skyt rygg (som en katt), hold en god stund. Dette er en velkjent øvelse, men dog likeså effektiv. 10-20 repetisjoner daglig.
- Ligg på rygg med 90º bøy i knærne. Løft rumpa opp slik at kroppen er i en rett linje mellom skuldre og knær. Hold i ca. 5 sekunder. 30 ganger daglig. God øvelse for mage rygg og rumpe.
- Ligg på rygg med 90º bøy i knærne. La knærne falle samlet mot gulvet først til høyre side, så til venstre. Dette vil hjelpe deg å opprettholde bevegelsen i korsryggen.

Kiropraktisk behandling er veldig trygt både for mor og barn. Mange gravide pasienter velger også å se oss for å legge alt til rette for en uproblematisk fødsel. Når bekkenet låser seg vil ikke fødselskanalen nødvendigvis kunne utvide seg til sitt fulle potensial, dette kan en kiropraktor hjelpe med.

Har du spørsmål? Send meg gjerne en e-mail!

Mer fra Marcus Ogre