Green Day
21st Century Breakdown
Warner

Etter å ha beholdt sjanger, stil og hårsveiser i to tiår, er det klart for den store styrkeprøven for amerikanske Green Day.

For til tross for at de allerede på begynnelsen av 90-tallet gjorde seg bemerket med plata «Dookie» og herjet hitlistene med «Basketcase», var det først for noen år siden trioen virkelig slo igjennom. Det skjedde med det som var deres sjuende studioalbum, «American Idiot», i 2004.

Dermed blir den nye plata avgjørende for om herredømmet deres innen poppunken skal overleve.

Det operalignende «21st Century Breakdown» inneholder 18 låter fordelt på tre kapitler, og handler om kjæresteparet Christian og Glorias reise gjennom åtte år med Bush-regime. For igjen har de tre californierne valgt seg amerikansk styresett og verdensdominana som mål for sin kritikk, selv om det denne gangen er tatt et skritt lenger enn på den nevnte forrigeplata.

Green Day finner ikke opp hverken kruttet eller hjulet på nytt på «21st Centrury Breakdown», men det betyr ikke at det ikke både går rundt eller ryker voldsomt av det. Hissige gitarer, en minst like ilter Billie Joe Armstrong på vokal og med sedvanlige, litt banale - men ikke mindre troverdige tekster, så er det bare å la seg forføre.

Alle låtene er ikke like sterke hele veien fra begynnelse til slutt, men det er mange nok på plata til å se frem mot en lang sommer med Green Day i radio og musikkanaler. Både av typiske GD-låter med trøkk som «Viva la Gloria» og «21 Guns» og den noe mer overraskende «Last Night On Earth»

Tidligere Smashing Pumpkins og Nirvana-produsent Butch Vig har hjulpet gutta fra bak knottene, og sammen har de laget et lyttevennlig album som både kan friste de som har behovet for en aggresjon og et samfunnsengasjement normalt bare tenåringer klarer å oppdrive, men også for de som foretrekker å få budskapet servert innpakket i balladeform.

Litt snilt til tider, men etter så mange år vet gutta tydeligvis hva de vil - og leverer det. Like pompøst som American Idiot, - og trolig vil denne plata også bli like populær.

For de som vil ha skiva live, så gjester de store-små gutta Oslo Spektrum 12. oktober.