Green Day
Ullevaal stadion
Publikum: ca. 20 000

(SIDE2): Med en rekke triks i ermet tok Green Day full kontroll – og publikum med storm.

Allerede fra første låt, «Song Of The Century», viste pønkerne sin styrke som liveband. Med smell og pang, og ordre som «get up!» og «jump!», inkluderte de publikum fra starten av. Billie Joe Armstrong ledet et band i knallform.

De fulgte opp med «Know Your Enemy» og «East Jesus Nowhere» fra sisteskiva «21st Century Breakdown» før de gikk over til kveldens første allsang: en kort cover av Queen-klassikeren «We Are The Champions».

Treffer mange
Så dro de fram godlåter fra konseptalbumet «American Idiot» og fikk hjertelig respons, spesielt under «Boulevard of Broken Dreams». Da måtte Armstrong selv gi seg ende over, og erklærte at allsangen var «so much better» enn i hjemlandet USA.

Green Day treffer nemlig et bredt publikum, noe man fikk tydelig demonstrert på gårsdagens konsert. En stor del så ut til å bestå av dem som var i målgruppa da bandet debuterte i 1994, og som dermed nærmer seg trettiårene nå. Ellers var den hardcore fansen (med eyeliner), folk i Metallica-T-skjorter, voksne par og gutter i tiårsalderen godt representert.

Felles for alle var at de var entusiastiske og ga tilbake – noe som igjen løftet showet.

Allsang og pyroshow
Tempoet var høyt gjennom hele konserten, noe som kan forventes av en hyperaktiv frontmann. I pausene mellom røffe riff og pyrotekniske overraskelser ropte Armstrong «Oslo!» og ba oss alle «go crazy».

I løpet av den første halvtimen hadde han allerede dratt første frivillige opp på scenen, fått trampeklapp for «When I Come Around» og fått 20 000 publikummere til å synge med på «Sweet Child O' Mine» og «Highway To Hell».

Green Day er glad i fansen sin og gjorde mye for å gi dem valuta for pengene. «Basket Case» var for eksempel er klart høydepunkt. Stadionkonserter krever mye, men bandet innfrir på en måte som minner om 70-tallsbandet Madness; med sjarm, teft og show.

Siste halvdel ble innledet av en kavalkade med coverlåter som «Stand By Me», «Can't Get No Satisfaction» og «Shout». Etter å ha spilt «21 Guns» og «Minority», med et lite innslag av munnspill, tok de den obligatoriske av-og-på-scenen-pausen.

Imponerende
Til encore hadde de, ikke spesielt overraskende, spart «American Idiot» og «Jesus of Suburbia». Det forrykende showet ble avsluttet rolig med BJs enkle fremføring av «Wake Me Up When September Ends» og helt til sist, «Good Riddance (Time Of Your Life)».

I tillegg til at de har et stort spekter av låter som legger grunnlaget for en konsert med både headbanging og roligdans er Green Day ekstremt flinke underholdere. Kombinasjonen av en komplett spilleliste, tilstedeværelse på scenen og rett og slett generell sjarm gjør dem til et fantastisk konsertband. Så selv om punk rock i utgangspunktet ikke er «min kopp te» ble jeg med denne konserten helfrelst.

3338

Hva synes du om gårsdagens konsert?