Gå til sidens hovedinnhold

Jason Bourne i Irak

Matt Damon og Paul Greengrass er i Irak for å avdekke konspirasjonen bak krigen.

Green Zone - USA 2010. Regi: Paul Greengrass. Med: Matt Damon, Jason Isaacs, Brendan Gleeson, Greg Kinnear, Amy Ryan, Khalid Abdalla, Antoni Corone, Michael O'Neill, Yigal Naor, Said Faraj, Nicoye Banks

Aldersgrense: 15 år

I «Green Zone» er Matt Damon tilbake i tjeneste for Paul Greengrass, regissøren av de to siste Bourne-filmene (samt «United 93»). Denne gangen i rollen som Roy Miller, amerikansk patruljefører i Irak.

Året er 2003, og Miller og kompaniet hans må stadig rykke ut til antatte skjulesteder for masseødeleggelsesvåpen. Uten noen gang å få ferten av dem. I dag vet vi jo at landet ikke akkurat bugnet over av den slags, men Miller forundres over de gjentatte bomturene og stiller snart spørsmålstegn ved deres formål og bakgrunn. Og med dette går startskuddet for hans gradvise, men eksplosive erkjennelse av at ikke alt er som de hjemlige myndighetene vil ha ham til å tro.

Det høres kanskje ut som Jason Bourne har latt seg verve til Irak, og det er ikke så langt unna sannheten.

LES OGSÅ:

Gjør Irak sexy
Her blir Damon lurt

Regissør Greengrass «druser» på i kjent stil fra serien om den minnefattige agenten, med frenetiske klipp og flakkende kamerabevegelser. Men her oppleves det bare overdrevent kaotisk, i tillegg til at ønsket om å skape kontinuerlig spenning kommer i veien for filmens andre ambisjon.

«Green Zone» har nemlig noe på hjertet. Riktignok et budskap vi etter hvert er ganske godt kjent med, og som vi nylig ble servert på riktig fornøyelig vis i den satiriske komedien «In the Loop». «Green Zone» er imidlertid litt vel mye av en standard actionthriller til at man tar dens politiske standpunkt helt seriøst. Slik sett minner den om «The Kingdom», hvor Jamie Foxx og Jennifer Garner hamlet opp med terrorismen i Saudi-Arabia.

LES ALLE SIDE2s FILMANMELDELSER HER

Sant å si hadde det vært langt bedre om Greengrass og Damon heller reiste hjem og innledet et nytt kapittel i Bourne-sagaen.

Jeg har naturligvis ingen ting imot at spenningsfilmer kommenterer sin samtid, og Brian Helgelands manus baserer seg angivelig på en dokumentarisk bok. Løselig, vel å merke. Men når vår snarrådige helt Miller nærmest egenhendig tenker og skyter (med vekt på det siste) seg gjennom en storpolitisk dekkoperasjon som stadig er gjenstand for storstilte granskninger og høringer, er det vanskelig ikke å oppleve det i utgangspunktet viktige budskapet som noe forenklet framstilt. Og dermed mister det mye av sin slagkraft.

Sannheten om Irak-krigen er ikke nødvendigvis så mye mer kompleks enn denne filmen viser. Men i virkeligheten er det neppe like enkelt for én mann å avdekke den.

SE VIDEO AV GREEN ZONE

HTML EMBED
video_embed(12876,1);

Kommentarer til denne saken