Gå til sidens hovedinnhold

Grell start i New York

To dager med opptur er erstattet av fallende børskurser.

Aksjene på Wall Street har fått en svak start. De to siste dagene har det amerikanske aksjemarkedet klart seg langt bedre enn det globale aksjemarkedet. Men to dager med opptur ser nå ut til å bli erstattet med tilbakegang.

NA24 - din næringslivsavis

Industriindeksen Dow Jones faller 0,87 prosent til 12.740,75 poeng. Teknologitunge Nasdaq blir sendt ned 0,74 prosent til 2.470 poeng, mens den brede S&P 500-indeksen er ned 0,78 prosent til 1.409,26 poeng.

På makrofronten har det kommet meldinger om at importen øker til rekordnivåer og medfører et dundrende underskudd på den amerikanske handelsbalansen i november.

Handelsunderskuddet i USA vokste til 63,12 milliarder dollar i november. Det er en oppgang fra det reviderte underskuddet på 59,75 milliarder dollar i oktober. Økonomene ventet ifølge Bloomberg News et underskudd på 58,6 milliarder dollar.

Importprisene i desember var helt flate. Den amerikanske importprisindeksen var uforandret i desember, etter at de steg med 3,3 prosent i november, viser tall fra det amerikanske handelsdepartementet. Dette var helt i tråd med forventningene.

Spekulasjoner om at Merrill Lynch kan komme til å ta nedskrivninger og tap på 15 milliarder dollar i forbindelse med eksponering mot investeringer rettet mot subprimelån skremmer markedet. Dette vil i så fall ble nok avsetning i multimilliardklassen for et amerikansk finanskonsern.

De tre finansgigantene Merrill Lynch, Citigroup og JPMorgan Chase legger i neste uke frem sine tall for siste kvartal.

American Express advarer mot lavere forbruk og mislighold av kredittkortregninger kan gå ut over overskuddet gjennom hele 2008, og følger opp i sporene til konkurrenten Capital One Financial som har satt av 650 millioner dollar for å forberede virkningen av ubetalte kredittkortregninger.

Markedet er noe lystigere innstilt til Bank of Americas oppkjøp av den kriserammede boliglånsbanken Countrywide Financial til 4 milliarder dollar. Kjøpet kommer bare måneder etter at Bank of America investerte rundt 2 milliarder dollar i selskapet.

Samtidig går det spekulasjoner om at JP Morgan Chase er i forhandlinger om å kjøpe en annen kriserammet boliglånstilbyder, nemlig Washington Mutual. Nyhetsbyrået Dow Jones skriver fredag at samtalene er i en tidlig fase.

Reklame

Endelig på lager igjen: Verdens smarteste ladekabel til mobil er norsk