Gå til sidens hovedinnhold

Grenseløs luksus på Geilo

Påsken nærmer seg. På Geilo finner vi noen av landets rikeste hyttefolk. Se bildene her.

Det finnes ikke tvil: Geilo er stedet der de feteste vinterpalassene ligger. Hafjell kan riktignok skilte med tidligere Røkke-makker Bjørn Rune Gjelsten, og hans 1000 kvadratmeters drømmekåk på Hafjelltoppen.

Men det hjelper ikke. I Geilo Fjellandsby kneiser den ene 20 millionerkronershytta etter den andre.

Se den overdådige luksusen i bildekarusellen nederst.

Øverst bor en av landets aller mest suksessrike aksjeinvestorer. I nesten 20 år har Jan Haudemann-Andersen (49) vært den kanskje mest dominerende private investoren på Oslo Børs. Han startet som aksjespekulant sammen med kamerater i investeringsselskapet Trojan. Etter hvert ble han mer langsiktig, og gjorde store penger i dataselskaper som Tandberg Data og Ask.

I Geilotjødnvegen, helt øverst i eksklusive Geilo Fjellandsby, har milliardæren bygget seg en sjeldent lekker hytte (se bildekarusellen nederst). Den er splitter ny, og bygget i en stram stil. Her er stråtak, men ingen brautende søyler eller svære verandaer og terrasser. Hytta antas å ha en markedsverdi på over 30 millioner kroner. I påskeferien kan Haudemann -eller «Hausemann», som han ble kalt i sin ville børsungdom - bare spenne på seg slalåmskiene, og skli ned i bakken.

Les også: Hafjell-fiffens luksushytter

En annen superriking på Geilo er tidligere NHO-president Jens Ulltveit-Moe (65). Ifølge finansbladet Kapital er verftseieren den 15. rikeste i Norge, med en formue på vel 8 milliarder kroner. Men, i motsetning til mange av de rikeste på Geilo, holder ikke Ulltveit-Moe til på Geilo Fjellandsby.

Ulltveit-Moes ferieparadis heter Timretunet. Det består av et gammelt stabbur, og en rekke mindre hus. Tunet ligger tilbaketrukket oppe i lia, ovenfor Highland Hotell.

En av de flotteste hyttene i Geilo Fjellandsby tilhørte den tidligere eiendomssjefen i det kommunale selskapet Undervisningsbygg i Oslo kommune. Frank Murud ble tiltalt for grov økonomisk utroskap og korrupsjon, og ble i oktober i fjor dømt til syv års fengsel.

I sine velmaktsdager kjøpte Murud en rekke flotte eiendommer, blant annet en prakthytte i Tjødnlie i Geilo Fjellandsby. Den heldige nye eieren av den mye omtalte «Murudhytta», er barnehagemillionær Rolf Tore Andersen fra Bergen. Han betalte 17,5 millioner kroner for herligheten.

I Tjødnlie er det tett mellom de flotte hyttene. Her finner vi blant andre Seafood-sjefen Ole Eirik Lerøy, styreleder Klaus P. Tollefsen i Teco Maritime, samt professor dr. juris ved Universitetet i Bergen, Filip Truyen.

På motsatt side av Haudemann-Andersen i Geilo Fjellandsby, residerer en annen mann som har tjent store penger på Oslo Børs. På 90-tallet var nemlig Reidar Michaelsen toppsjef i seismikkeventyret Petroleum Geo Services, et selskap han hadde bygget opp fra grunnen av. Aksjekursen steg til eventyrlige høyder, og selskapet var en av børsens absolutte yndlinger.

I 2002 var det imidlertid slutt på eventyret. Kursen stupte, og Michaelsen fikk avskjed på grått papir etter at NHO-president Jens Ulltveit-Moe (se over) hadde tatt kontrollen i selskapet. Det forhindret ikke at Michaelsen var en av norsk næringslivs best betalte det året, med en lønnspakke på over 30 millioner kroner.

Michaelsens hyttetun overgår nesten Haudemann-Andersens i prakt. Den gigantiske bygningsmassen kneiser på kanten av åsen, rett ovenfor «Murudhytta», med panoramautsikt ned mot Geilo.

En av de aller dyreste hyttene i Geilo Fjellandsby ble solgt for 20,5 millioner kroner i 2006. Kjøper var enda en «ukjent» bergensmillionær, tidligere bilforhandler Jens Petter Teigland.

Litt nedenfor Geilo Fjellandsby ligger et område som heter Sørhallene. Her finner vi også mange lekre hytter, de fleste med storslått utsikt mot skibakkene og Geilo sentrum. I dette området bor Arve Nyhus. Nyhus er mest kjent som kompanjongen til kles- og eiendomskongen Ola Mæle.

Sammen har de selskapet Sjølyst Utvikling. De senere åra har de to investert store summer i utbyggingen av Kaldnes Brygge i Tønsberg. I følge Kapital er Nyhus (59) god for 800 millioner kroner, så hytta har han trolig ikke hatt problemer med å finansiere.

I samme område bor to gode busser fra Bergen: Berge Gerdt Larsen og Trygve Bruvik. Berge Gerdt Larsen er kjent som den sterke mann i det lille - men turbulente - oljeselskapet DNO. Trygve Bruvik var tidligere sjef for finanskonsernet Vesta, og styreleder i Finansnæringens Hovedorganisasjon.

Gerdt Larsen er en av Bergens rikeste menn - eksentrisk, hemmelighetsfull og omstridt - med en formue som, ifølge NA24 , kan være på over én milliard kroner.

Foruten DNO, inngår riggselskaper som Petrojack og Petrolia i bergenserens sfære av selskaper. Det har flere ganger blåst hardt rundt både DNO og Berge Gerdt Larsen. På nyåret 2006 ble det reist tvil rundt selskapets engasjement i Irak. Samme år ble det gjennomført en razzia mot Berge Gerdt Larsen. Han ble etterforsket for mulig skattesvik og økonomisk utroskap.

Tidligere Vesta-sjef Trygve Bruvik er nestleder i DNO-styret. Hytta hans ligger noen hundre meter lenger ned i Sørhallene. Skulle det være behov for det, kan styreformannen og nestformannen spasere over til hverandre på hytta for å diskutere viktige DNO-spørsmål.

På Geilo er det også mulighet for å skaffe seg luksusleilighet. Det er slett ikke alle som praktisk anlagte hyttemennesker. To av norsk næringslivs største kanoner - shippingmagnat John Fredriksen og matmilliardær Stein Erik Hagen - har tidligere investert i leiligheter i den norske alpinlandsbyen. Fredriksens døtre, Kathrine Astrup Fredriksen og Cecilie Astrup Fredriksen, disponerer leilighet på Dr. Holms.

Ved siden av det kjente hotellet ligger leilighetskomplekset Montebello. Her har Stein Erik Hagen leilighet. Leiligheten eies formelt av Hagens selskap Canica.

Reklame

Her får du munnbind levert helt hjem