Gå til sidens hovedinnhold

Gresk smitte i franske banker

Moody's har satt de franske bankene BNP Paribas, Crédit Agricole og Societe Generale under overvåking.

Vurderingsbyrået Moody's advarer om at tre franske banker kan få sin kredittverdighet redusert – på grunn av sine lån i Hellas.

Bankene det gjelder, er BNP Paribas, Crédit Agricole og Societe Generale. Moody's sier de vurderer bankenes kredittverdighet på bakgrunn av lån til greske myndigheter og privat sektor og faren for at den greske gjelden må restruktureres.

For Crédit Agricole ligger den primære risken i den greske datterbanken Emporiki, som ifølge Moody's har faretruende høy nettoutlåning. Også Societe Generale eier en gresk bank, Geniki.

BNP Paribas eier ingen lokal bank i det kriserammede landet, og er således mindre eksponert mot den lokale økonomien. Verre er det med den franske bankens betydelige innehav av greske statsobligasjoner. Ved årsskiftet var BNP Paribas' nettoeksponering fem milliarder euro.

Aten står stille
Samtidig som Moody's følger de franske bankene, forbereder grekerne i dag omfattende protester mot regjeringens økonomiske hestekur. Flere tusen mennesker er allerede samlet i sentrum av hovedstaden Aten, hvor planen er å omringe nasjonalforsamlingen. Det er ventet at antallet vil stige utover dagen.

Togtrafikk, havner og sykehus vil bli rammet av streiken. Også flere journalister har forlatt jobben for å protestere, og i morges var det stille på de fleste nyhetskanaler.

I nasjonalforsamlingen er representantene i gang med å diskutere en rekke smertefulle tiltak som regjeringen har foreslått for å få kontroll på økonomien. Hellas må få gjennom den nye sparepakken for å få akutt krisehjelp fra EU og IMF. Den foreslåtte sparepakken skal strekke seg over fem år, og beløper seg til 28 milliarder euro.

Blant tiltakene er nedskjæringer og høyere skatt.

Kutter greske banker
Kredittratingbyrået Standard & Poors har også vært i sving. Onsdag ettermiddag nedjusterer de ratingen på fire greske banker til CCC, og åpner opp for ytterligere nedjusteringer. Av de som nå kuttes finner man flere av de største i Hellas, som sentralbanken, Alpha Bank og EFG Eurobank Ergasis

Det advares blant annet om at flommen av grekere som strømmer til bankene for å sikre midlene sine gjennom uttak kan øke i styrke.

CCC er for øvrig samme nivå som Hellas selv ble nedjustert til nylig, noe som er den dårligste ratingen Standard & Poors har på alle landene de vurderer i verden.

Kommentarer til denne saken