(SIDE2): Pollensesongen virker kanskje langt borte, men vil du bli kvitt gresspollenallergien for godt bør du starte med piller allerede 16 uker før forventet sesong.

Landets 450 000 gresspollenallergikere kan nå få pollenallergivaksinen Grazax på blå resept. Tidligere kostet vaksinen hele 36.000 kroner og da måtte allergikere bruke, egne oppsparte midler dersom de ville prøve vaksinen for å bli kvitt plagene.

Positivt med økt tilgjengelighet
- Vi tror dette vil gi en økt tilgjengelighet som er bra for allergikere og etter innledende runder hos legen kan allergikere som er sterkt plaget få den hjelpen de trenger, sier seksjonsleder på Informasjonsavdelingen i Astma- og allergiforbundet, Tonje Gamst til Side2.

Siste nytt fra Side2: Sjekk forsiden akkurat nå!

Den 20. januar startet den regionale pollenvarslingen og foreløpig er det or og hassel som er i luften. Den sterke kulda har satt spredningen noe tilbake, men når det er varmegrader og sol igjen så er spredningen tilbake.

Kan stoppe plagene helt
Tallet på pollenallergikere øker for hvert år som går og nå kan du som plages med gresspollen få tilbud om å vaksinere deg for å bli kvitt allergien for godt, dersom legen din mener dette er det beste alternativet for deg. en av de største fordelen nå er at vaksinen i tablettform er refusjonsberettiget.

Vaksinen fungerer på den måten at det fremkaller en beskyttende immunrespons og utvikler en immunologisk toleranse hos pasienten. Dette fører til at de allergiske reaksjonene mot gresspollen reduseres eller stoppes

Les saken:- Bli kvitt allergien for 36.000

Helst for de med verst plager
- Med så store summer som privatpersoner tidligere måtte ut med, så blir dette nå et tilbud som flere kan vurdere sammen med fastlegen sin. Dette er nok aller helst et tilbud for de allergikere som er meget sterkt plaget, hevder Gamst.

Du kan enten ta vaksinen i sprøyteform eller i tablettform. Enten som en hurtigoppløselig tablettbasert allergivaksine som skal inntas en gang daglig av pasienten selv. Tabletten legges under tungen og oppløser seg selv i løpet av kort tid. Den må tas 16 uker før forventet sesongstart.

Du kan også ta vaksinen på «gamlemåten» med sprøyte, men dette krever hyppigere legebesøk og har også flere bivirkninger, ifølge en pressemelding fra produsenten, torsdag. denne vaksineformen har vært refusjonsberettiget siden 2003.

- Verdens helseorganisasjon anbefaler å vaksinere allergikere for ikke å utvikle astma, blant annet. Her i Norge har vi vært beskjedne med en slik behandling i forhold til de andre nordiske landene. Nå blir det enklere for allergikere med tanke på en lettere økonomisk belastning og at man kan ta vaksinen hjemme etter hvert, sier Gamst.