Gå til sidens hovedinnhold

- Einar Førde spydde på trappen min!

Eks-statsråd Grete Knudsen (Ap) ut mot Ap-toppene i ny bok.

I en svært personlig bok på nesten 300 sider går nå Grete Knudsen ut med opplysinger og karakteristikker av tidligere og nåværende Ap-topper. Boken lanseres på en pressekonferanse onsdag.

I boken «Basketak» forteller hun om politikk og et liv bak maktens kullisser, etter 20 år som stortingsrepresentant og som statsråd i tre forskjellige regjeringer.

Hun legger ikke noe i mellom.

Martin Kolberg er en av de som nå kritiserer Knudsen for å gi ut boken midt i valgkampen.

Les saken her: - Hun har onde hensikter

Beskylder Faremo for å juge
Mest alvorlig er det at hun beskylder justisminister Grete Faremo for å lyve om politisk overvåkning. Tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland og finansminister Gunnar Berge anklages for å konspirere i EU-saken på 1990-tallet.

Tidligere kulturminister Hallvard Bakke omtales som en einstøing, mens daværende embedsmann Jonas Gahr Støre drev «et besynderlig solospill» under forhandlingene om EU (da EF) i 1994.

Les også: - Hva vil egentlig Støre?

Lekket opplysninger
Grete Knudsen skriver også at tidligere helseminister Bjarne Håkon Hansen og likestillingsstatsråd Karita Bekkemellem lekket opplysinger til VG i forbindelse med lederstriden mellom Stoltenberg og Thorbjørn Jagland.

Også Gahr Støre skal ha vært med på dette.

I boken skriver Knudsen at nåværende næringsminister Trond Giske bør ta over som statsminister om Stoltenberg trekker seg etter valget. Et annet alternativ kan være den populære Trondheims-ordføreren Rita Ottervik, mener Knudsen.

Hun ser helt vekk fra Jonas Gahr Støre.

Hva synes du om at den tidligere Ap-statsråden kritiserer flere Ap-topper midt i valgkampen? Si din mening i kommentarfeltet!

- Oppførte seg sjofelt
Selv trakk Grete Knudsen seg fra all politikk i 2000. Noe av bakgrunnen som kommer opp i boken, er fylkespartiets behandling av AUF som, ledet av Pål Berrefjord og Ingerid Nordhaug, var på fremmarsj på denne tiden.

- Voksne Arbeiderparti-folk oppførte seg direkte sjofelt og kritkkkverdig mot unge som var i en sårbar alder, skriver hun.

Både Ranveig Frøiland og nåværende toppkandidat for Ap, Per Rune Henriksen, får passet sitt påskrevet.

Ifølge Knudsen gikk Henriksen offentlig ut og «skrøt av at han hadde bidratt til å få ungdommen fjernet».

Usikker på hva du skal stemme? Prøv Nettavisens valgomat her!

Førde får skryt
Einar Førde er en av dem som får uforbeholden skryt i boken.

Hun betegner ham som «lojal, hjelpsom og hadde vyer og holdninger som stemte godt overens med mine egne», skriver Knudsen.

Hun forteller om en gang de var på en jubileumsfest sammen og Einar Førde sa fra talerstolen: «Nå går statsråden hjem, Einar Førde blir værende».

Den tidligere kulturministeren og NRK-sjefen spydde på trappen til Knudsen etter en fest i Bergen, der også den gamle fagforeningskjempen John Sakseide deltok.

Boken er skrevet med hjelp fra mangeårig politisk journalist Olav Garvik.

Reklame

Kurs: Dette må du vite om bobler

Kommentarer til denne saken