Gå til sidens hovedinnhold

Gikk ned 25 kilo

- Nå ser jeg folk i øynene, sier Marthe Dalen.

(SIDE2): Marthe Dalen (21) gikk ned 25 kilo på ti måneder. Hun har slitt med vekta siden ungdomsskolen, men det var da hun flyttet alene til Oslo for ett år siden at hun ble så overvektig at hun ikke turte å veie seg.

- Jeg spiste mye ferdigmat som burgere og pommes frites på McDonalds og kebab. Ofte spiste jeg ikke mer enn to måltider om dagen og koste meg med sjokolade på kveldene, sier Marthe.

Hun forteller at å slutte å spise sjokolade har vært det aller vanskeligste og at overgangen fra å bo hjemme hos mor og far med to søsken og en hund i Sandefjord til en liten leilighet og studenttilværelse i storbyen Oslo bidro til at fikk mer usunne vaner.

3215949

-Følte meg ensom
- I begynnelsen hadde jeg ikke et miljø rundt meg og følte meg ganske ensom. Det bidro mye til de dårlige uvanene også.

Marte opplevde at vektnåla bare gikk oppover og hun turte ikke å veie seg i frykt for hva vekta ville vise. Til slutt gikk hun allikevel på vekta og fant ut at hun måtte ta et oppgjør med seg selv - ta tak.

- Da jeg så at Grete Roede hadde kurs for unge mellom 18-25 år meldte jeg meg på. Det å gå på kurs med folk som er 30 år eldre enn deg er liksom ikke så fristende. Deres problemstilling handler mer om de skal spise den kaken til kaffen, men for meg handlet det mer om å kutte kebaben på vei hjem fra byen. Man har jo helt ulike utfordringer i ulik alder.

- Nå er jeg blidere
Marte gjorde først noen enkle grep som å bytte fra fint til grovt brød, hun kjøpte karbonadedeig istedenfor kjøttdeig, valgte magre meieriprodukter, kuttet brus til fordel for vann og fikk sansen for frukt og grønt. I tillegg spiser hun mye mer hjemme enn tidligere.

- Den største forskjellen jeg selv merker er at jeg er mye blidere enn før! Når jeg møter andre mennesker så ser jeg dem rett inn i øynene istedenfor å se ned i bakken. Jeg har rett og slett fått bedre selvtillit fordi jeg trives med vekta mi.

En annen ting Marte syns er morsommere nå er å handle klær.

- Det er gøy å handle klær uten å måtte vurdere om det er en bukse som kan passe meg.