(SIDE2): – Drikk mer vann i 2010, råder Jeanette Roede, kostholdsekspert og kommunikasjonssjef i Grete Roede i en pressemelding.

Få siste nytt fra Side2. no: Klikk her!

– Minimum to liter
En undersøkelse gjennomført blant 1000 nordmenn viser at en av tre nordmenn drikker mindre enn én liten vann om dagen, og dette mener kostholdseksperten er for lite.

– To liter væske om dagen bør være et minimum. Med en aktiv hverdag bestående av trening og andre aktiviteter bør man drikke enda mer. Nordmenn har blitt mer oppmerksomme på helsegevinster ved å drikke vann fremfor brus, juice, melk, kaffe eller te, men fortsatt drikke vi for lite vann, sier markedssjef Cathrine Aasen i Isklar. Hun får støtte av kostholdsekspert og informasjonsdirektør Jeanette Roede.

Væskebalansen
Typiske symptomer på at man har drukket for lite er at man føler seg uvel, tung i hodet, svimmel og får konsentrasjonsproblemer. Ofte er det også slik at når tørsten melder seg er væskebalansen ofte allerede i ulage.

Uansett er det viktig å fylle på med væske slik at kroppen igjen fungerer optimalt. Selv om andre typer drikke enn vann også vil øke væskebalansen i kroppen, advarer Aasen mot skjulte saltbomber i noen typer leskedrikk.

– De færreste er klar over at saltinnholdet i ulike typer kjøpevann kan variere kraftig. «Verstingene» kan ha over 400 mg/l natrium per liter. Heldigvis finnes det flere alternativer med natriumverdier som ligger på et sunt og riktig nivå, sier Aasen.

Fordelene
Det er mange fordeler med å drikke vann. Vann renser blant annet kroppen for avfallsstoffer, og øker forbrenningen. Velger du vann reduserer du fare for vektproblemer og fedme.

– Vann øker konsentrasjons- og læreevnen. Ved å drikke mer vann øker sannsynligheten for at du yter mer. En tommelfingerregel er at dersom vannmengden reduseres med én prosent, faller yteevnen med 10 prosent, sier Aasen.

Aasens vanntips:

Ha alltid en full vannflaske med deg

Server kaldt og friskt vann til hverdagsmiddag

Drikk alltid et glass som det siste du gjør før du legger deg, og som det første du gjør når du står opp

Om du drikker vin: Drikk to slurker vann for hver slurk med vin

Drikk vann før du er tørst. Når tørsten melder seg har du drukket for lite