(SIDE2): Man tenker kanskje at det er en klisjé, dette med at grillen er mannens domene. Men en ny undersøkelse viser at dette er en klisjé det faktisk er hold i.

Tre av fire menn kan nemlig fortelle at det er de som har ansvaret for grillen, i alle fall i følge dem selv. De anser seg altså som grillsjefer, og med dette fører visst et forvetningspress, faktisk hos hver tredje nordmann.

- Menn har lagt et stort press på seg selv med ideen om at grillen er mannens domene. Når de i tillegg blir utfordret på å grille andre ting enn pølser og koteletter, ser vi at prestasjonsangsten øker, sier Espen Lie, kokk og leder i MenyLauget.

Fisken skremmer
Spesielt vanskelig synes mannfolkene det er å arbeide med sjømat.

- Vi nordmenn er oppfostret på grillpølser og koteletter i grillsesongen, derfor er det helt naturlig at vi blir usikre og redde for å feile når vi skal prøve noe nytt. Mange vegrer seg for å legge fisk på grillen, men faktisk er det enkelt å grille fisk, og veldig godt, sier Lie.

Nederst i saken har vi fått tips av kokken om hvordan fisk skal grilles.

Skal eksperimentere i år
Selv om mer utradisjonelle grillvarer som sjømat skremmer den gjennomsnittlige nordmann, meldte halvparten av de spurte at de ville prøve noe nytt på grillen i år. Sjømat og grønnsaker topper listen over «årets nykommere» på risten.

- Det er godt å se at nordmenn i år er innstilt på å eksperimentere med fisk, skalldyr og grønnsaker. Grillen kan brukes til det meste og sjømat er alltid en vinner når venner og familie skal imponeres, sier Lie.

Mer fra Side2.no: Besøk forsiden

Bak enhver grillmester står en handlesterk kvinne
Selv om både kvinner og menn mener mannen er grillsjef, er det store uenigheter om hvem som faktisk gjør mesteparten av forberedelsene. 4 av 5 norske menn mener det er dem som har ansvaret for selve grillingen og kun 7 prosent innrømmer at det er kvinnen i huset.

60 prosent norske kvinner sier det er dem som handler inn grillmaten mens bare 24 prosent av mennene er enige i fordelingen.

SLIK GRILLER DU FISK:
- Pensle fisken med olje slik at den ikke fester seg på grillen. Vent med å snu eler flytte på fisken til den har fått en skikkelig grillskorpe.
- Ikke grill noe som er kjøleskapskaldt. La ingridiense temperere seg i romtemperatur i minst 30 minutter før grilling.
- Lag noen snitt i fiskeskinnet. Da sprekker ikke fisken like lett, og den krøller seg heller ikke.
- Pass på å ikke oversteke fisken, da blir den tørr.
- Trykk lett på fisken når du mener den er ferdig. Når fisken flaker seg er den klar.
- Fet fisk er enklest å grille. Velg først og fremst fet eller fast fisk som kvite, laks, breiflabb og røye.
- Magrere fisk som piggvar, flyndre og torsk kan også grilles med gode resultater, men bør grilles i folie og marineres, eller grilles i egen grillkurv. Dette gjelder også hel fisk eller større fiskestykker.

Tall fra undersøkelsen:
55 % av menn sier de står for innkjøp av grillmaten

24 % av menn mener det er kvinnen som handler inn

60 % av norske kvinner sier det er dem som handler inn

13 % av norske kvinner mener det er mannen som i hovedsak står for innkjøpene

74 % av norske menn sier det er dem som har ansvaret for selve grillingen

7 % av norske menn mener det er kvinnen som har ansvaret

25 % av norske menn sier de ønsker å imponere andre når de griller

14 % av norske kvinner sier det samme

Blant menn føler 29 % et forventningspress når de skal grille

Undersøkelsen er gjennomført av Norstat på vegne av Dagligvarekjeden Meny, blant et representativt utvalg av Norgesbefolkning.