(SIDE2): Spesielt kvinner vil ha sunn grillmat!

Den nye undersøkelsen som er gjort av Synovate på oppdrag for MatPrat viser at folk under 40 år, spesielt kvinner og de med høy utdannelse og høy inntekt er ekstra opptatt av at grillmaten skal være sunn.

Etter at de nye kostrådene kom i januar har også MatPrat, Opplysningskontoret for egg og kjøtt måttet forholde seg til at vi skal spise mindre bearbeidet og rødt kjøtt.

Les saken: Her er de nye kostrådene

De har valgt å ta tyren ved hornene og presenterer dette året grillretter av rent kjøtt, med sunt tilbehør.

- Dette er kostråd vi forholder oss til og derfor presenterer vi årets nye grilltips med en sunn glød, sier Anita Bakker i MatPrat.

«Grilling med sunn glød» har for eksempel ventekylling istedenfor ventepølser på menyen. Nærmere bestemt kyllingspyd med rabarbaraketsjup.

Ifølge grillerne tar det heller ikke mye lengre tid å slenge på et kyllingspyd i forhold til en pølse.

De andre grillrettene som har fått plass på grillen denne gangen er:

Helgrillet kalkun med zumbasalat

Mørbradbiff med grønn potetsalat

Spyd av svinefilet med rotknytte

(Se oppskrifter på MatPrat)

På laget har MatPrat fått med seg ernæringsfysiolog Trine Thorkildsen, som har en master i ernæring. Hun mener det er viktig å legge sunn mat på grillen.

- Når vi griller såpass ofte som vi gjør i sommersesongen så har det faktisk en del å si at vi velger sunnere alternativer. Det er lett å lage tilbehør uten fløte, olje, smør og sukker, mener hun.

Det viktigste er å tenke på hvordan man setter sammen måltidet. Og det er ofte tilbehøret som gir deg alle kaloriene.

- Istedenfor potetsalat så kan du heller ha grillede grønnsaker som tilbehør til hovedretten. Halvkok for eksempel blomkål og sellerirot og sleng så på grillen. Eller lag en kremet urtepuré. Om det faktisk kan bli like godt selv om man sparer inn på kaloriene syns Thorkildsen er selvsagt.

- Det kan heller bli bedre mat av å tenke i sunne baner, mener ernæringsfysiologen.

Tips fra verdensmesteren
En annen som også mener sunn mat på grillen kan smake like godt er verdensmester i grilling Bjørn Tore Teigen. Han har akkurat kommet hjem fra Memphis i USA hvor han stakk av med seieren i VM i grilling.

Der laget han svinenakke med barbecue saus. Det er ikke den sunneste retten man kan grille, men han mener det er enkelt å lage sunn og god mat likevel.

- Mye godt kjøtt blir ødelagt av dårlig tilbehør, mener han. Han sikter til at sunt tilbehør er det aller beste og at det ikke er vanskelig å lage heller. Teigen er allikevel best på saftig kjøtt på grillen. Og han deler gjerne sine grilltips med flere.

- Det er ikke utstyret det kommer an på. det at alle tror de må ha en fancy grill er bare tull. Jeg tror mye av grunnen til at man ser så mange flotte griller rundt om er at de som kjøper grillen er menn og mange er nok en smule utstyrsfriker, smiler han.

Selv griller han på en grill av merket Weber, som han mener er en skikkelig grill som holder.

- Men, jeg kunne like gjerne grillet på en enkel kullgrill, sier han. Det viktigste når du griller er å planlegge. Ha en kald og en varm side på grillen. Når du har fått en fin grillskorpe så legger du kjøttstykket over på den lunkne siden slik at det kan mørne seg fint der og ikke ligge på for sterk varme og bli brent og tørt, forklarer han.

Det å holde lokket på grillen er også viktig. For mye oksygen gir ofte for sterke flammer og for mye energi til bålet.

En annen ting som er viktig er å legge på kjøttet porsjonsvis.

- Noen legger på alt kjøttet med en gang og da risikerer du at kyllingfileten er ferdig en halv time før flintsteken. Grill en ting av gangen istedenfor, sier han.

Oppskrift på krydderblanding som egner seg til kjøtt av ulikt slag.

For eksempel spareribs eller mørbrad biff. denne oppskriften gir 2,5 desiliter ferdig blandet krydder.

Rub-a-dub
5 ss paprikapulver
2 ss salt
2 ss brunt sukker
2 ss chilipulver
1 ss pepper
1 ss malt hvit pepper
1 ss tørket oregano
1 ss hvitløkspulver
1 ss løkpulver
1 ts kajennepepper.

God dressing til kjøtt (gjerne mørbrad)
2 ss soyasaus
3 stk. lime
1 ss hakket koriander
1 stk. hakket rød chili
2 båter hvitløk
3 ss vann
1 ts sukker