(SIDE2): Fisk er enkelt å grille, og resultatet blir et smaksrikt og sunt måltid.

- Ørret er en kjempefin fisk å legge på grillen, den blir veldig saftig og god, sier Bent Stiansen, en av Norges beste kokker. Han ble i 1993 den første skandinav til å vinne den prestisjetunge kokkekonkurransen, Bocuse d'Or.

Stiansen serverer dagens grillrett med en tomatsalat, og en sur-søt salat med mango.

- Til grillmat er det viktig å lage enkle salater og tilbehør. Det må ikke være hokus pokus, mener Stiansen.

I forrige episode så vi hvordan man tilbereder lekre laksesommerfugler med passende vinegrette og coleslaw. Se forrige artikkel her.

I dag lærer Stiansen deg å lage foliebakt ørretfilét krydret med skogssyre. Se video her.

HTML EMBED

Oppskrift:

Foliegrillet ørretfilet fylt med skogssyre
4 personer

1 kg ørret med skinn

3 dl skogsyre eller matsyre

1 ss salt

Kvernet hvit pepper

1 dl eplemost

150 g smør

Del ørretfilten i to. Legg to lag med aluminiumsfolie på benken. Pensle folien med smør der fisken skal ligge. Dryss på litt salt og pepper. Legg den halve fileten med skinnsiden ned mot folien. Dryss på med salt og pepper og legg all syren på fisken. Legg resten av fisken buk mot buk med skinnsiden opp. Salt og pepre og legg noen små biter med smør på toppen av fisken. Hell på eplemost og pakk aluminiumsfolien godt rundt fisken slik at det blir en tett pakke. Grill pakken i ca 20 minutter. Når den åpnes har det dannet seg en kraft som serveres sammen med fisken. Ta gjerne av skinnet på fisken før den serveres.

Tomat og rødløk salat
4 personer

20 stk cherry- tomater

2 små rødløk

½ dl hakket basilikum

½ dl jomfru olivenolje

1 ss balsamico eddik

salt og pepper

Tomatene deles i fire og rødløken skjæres i tynne båter. Anrett på et serveringsfat. Bland sammen olje, eddik, hakket basilikum, salt og pepper og hell sausen over salaten.

Tips
Oppbevar alltid tomater i en bolle på kjøkkenbenken. Tomatene modner og utvikler en søt deilig smak og aroma. I kjøleskapet fryser tomatene og nekter å bli gode.

Det er forbausende hvor lang holdbarhet hele tomater har, opp mot to uker.

Mango og papayasalsa med koriander
4 personer

1 stk moden mango

2 stk modne papaya

2 ss mango chutney

1 ss hakket frisk koriander

1 ts revet ingefær

1 ss limesaft

Skrell frukten og kutt fruktkjøttet i små terninger. Bland sammen med mango chutney, gjerne av den litt sterke typen. Smak til med hakket koriander, revet ingefær og limesaft.