Sommeren har nå virkelig gjort sitt inntog, og hva er vel bedre enn sene kvelder med gode venner og fantastisk grillmat?

Vi har alliert oss med en av Norges beste kokker for å kunne gi deg noen tips som garantert vil gjøre din neste grillfest til en stor suksess. Bent Stiansen ble i 1993 den første skandinav til å vinne den prestisjetunge kokkekonkurransen, Bocuse d’Or, og gir deg her den første av tre smakfulle oppskrifter for grillen i sommer.

Hemmeligheten med laks er å ikke krydre for mye, men la tilbehøret fremheve den gode smaken. I videoen under kan du se hvordan du griller den perfekte laksen, og tilbereder en passende vinegrette og coleslaw:

HTML EMBED

Oppskrift:
Grillet laksesommerfugl med grønnsaksvinaigrette

4 personer

1 kg laksefilet uten ben, fra midtstykket på laksen

½ ss salt

Kvernet hvit pepper

½ dl olivenolje

½ sitron

Start med å skjære av skinnet på fileten. Del fileten i fire like biter og snitt et kutt nesten ned i midten av fileten. Brett ut hver side av fileten til en sommerfugl. Salt og pepre fisken og pensle den med olivenolje. Press saften av en halv sitron over fisken. Varm opp grillen til god varme og pensle risten med olivenolje. Legg på laksesommerfuglen og grill med lokket på. Etter ca 4 minutter snus fisken og grilles i ett minutt. Serveres med en gang. Laks smaker best når den er litt rosa i midten. Da er den saftigst.

Grønnsaksvinaigrette
½ dl finhakket sjalottløk

½ dl purre i små terninger

½ dl gulrot i små terninger

½ dl sellerirot i små terninger

2 hakkede hvitløkfedd

2 dl olivenolje

½ dl sitronsaft

1 dl hakket gressløk

Salt og pepper

Rens grønnsakene og kutt dem i fine små terninger. Fres dem i olivenolje sammen med hvitløk i 5 minutter. Smak til med salt, pepper, hakket gressløk og sitronsaft. Serveres kaldt til laksen.

Cole slow, grønnsakssalat
4 personer

300 g sommerkål eller vanlig kål

1 gulrot

1 grønt syrlig eple

2 ss finhakkede syltede agurker

½ dl majones

½ dl crème fraiche

1 ss sitronsaft

1 ss sukker

1 ss H.P. sauce

salt og pepper

Rens grønnsakene og finsnitt kålen. Gulrot og eple rives på rivjern

Bland majones sammen med creme fraiche, sitronsaft, sukker, H.P. sauce, finhakkede sylteagurker, salt og pepper. Ha sausen i de finsnittede grønnsakene og bland godt.