(LXUS.no) Kokk Andreas Christensen møter oss i den berømte bakgården på Palace Grill, der grilltønna allerede er fyrt opp. Vanligvis er den en kjærkommen varmekilde for småfrosne ølhunder, men i dag skal den brukes til å trylle fram de deiligste retter. Kull fra åtte engangsgriller har gått med til å fylle den, siden lageret var tomt etter en lang vinter.

LES OGSÅ: Michelin-kokkens mestertips

- De eneste som griller her er bartenderne. Slik slipper vi at de kommer inn til oss på kjøkkenet for å få mat. Kanskje griller vi litt for bargjestene også, men det er kun hvis det er søte jenter, gliser han.

Delikatesser for alle

Vanlig grillmat står ikke på menyen på Palace, men Andreas har tatt utfordringen på strak arm og disker opp med delikatesser som røkt og saltet lammehjerte, kokt kalvetunge, livehce kylling og fersk sjøkreps. Til dette serverer han grønnsaker, blant annet avocado, paprika, grønne asparges, og hel hvitløk. Det hele skal bare slenges på grillen noen minutter og nytes, så enkelt er det.

LES OGSÅ: Grillen for ekte menn

- Man kjenner virkelig at sommerfølelsen kommer når man står slik som dette. Jeg tror faktisk dette er første gangen jeg griller i år. Man glemmer hvor deilig det er, sier han.

Alt Andreas har plukket frem er å finne på butikker i Oslo. Lammet og kalvetungen får du hos slakteren, mens kyllingen fås fra Prior. Sjøkreps og scampi finnes ofte i frysedisken på dagligvareforretninger, men skal du gjøre det ordentlig er den ferske alltid best. Den får du kjøpt hos en fiskehandler.

Sommerens grillviner

Tony Andrè Husøy er et annet fjes du kan regne med å se om du besøker Palace Grill. Han har lang fartstid i bransjen og har vært fast inventar i restauranten i en årrekke. Han liker å overraske gjester med noe nytt, og serverer gjerne viner de ikke er kjent med fra før. Her gir han deg noen av sommerens beste grillviner:

  • Rodez Ambonnay Blanc de Noirs Brut, Champagne Frankrike (nr. 20726, 301,-)
  • Gaba do Xil 2006, Hvitvin Spania (nr. 44155, 125,-)
  • Il Mimo Rosè 2007, Rosèvin Italia (fås snart på polet, ca 135,-)
  • Niepoort Vertente 2004, Rødvin Portugal (nr. 10101, 176,-)
  • Lavradores de Feitoria Douro 2006, Rødvin Portugal (nr. 48063, 82,50,-)

PS: Andreas anbefaler øl!!

LES OGSÅ: Her lages verdens beste mat

Og slik lager du det perfekte grillmåltidet

- Helt kyllingbryst, gjerne fra livechekylling
- Kokt og saltet kalvetunge
- Saltet og røkt hjerte og filet av lam
- Sjøkreps eller scampi
- Kamskjell

Krydre kylling og kalvetunge og lammekjøtt med salt og pepper, og legg det rett på grillen. Det tar lenger tid enn sjømaten, mellom 10 og 20 minutter, avhengig av størrelsen på stykkene. For å følge med på stekegraden er det bare å skjære et lite snitt i kjøttet og se på fargen i midten.

Fjern hodet på sjøkrepsen og skjær et snitt langs ryggen. Kniven skal ikke gå helt igjennom, og du skal kunne ”brette ut” halen.

Mot slutten av steketiden heller du litt olivenolje over sjømaten, salter og peprer, og legger den på grillen sammen med kjøttet. Skallsiden ned på sjøkreps og scampi. Følg med på stekegraden på samme måte som kjøttet.

Og så grønnsakene

- Avokado, skrellet
- Paprika
- Aubergine
- Grønne asparges
- Amandinepoteter
- Hel hvitløk

Fjern mesteparten av det ytterste skallet på hvitløken, men pass på at feddene fortsatt henger sammen. Legg den rett på grillen og la den ligge der i ca tretti minutter. Når den er ferdig kan du klemme de gylne feddene ut av skallet.

Skjær paprika, avokado, aubergine og poteter i passe skiver. Skrell aspargesen (ikke toppen) og legg alt sammen på grillen. Vent med å olje og krydre til rett før servering.

Når grønnsakene er ferdige skal de være myke og gylne. Fjern gjerne skinnet på paprikaen for å få en søtere og mildere smak.

- Extra virgin olivenolje
- Ferske urter, for eksempel basilikum og timian
- Limejus
- Salt og pepper

Legg de ferdig grillede grønnsakene i en bolle og tilsett ferske urter og limejus. Smak til med salt og pepper og bland godt sammen. Kjøttet skjærer du i skiver og anretter sammen med grønnsakene, hvitløken og sjømaten på en fjøl eller et serveringsfat. Deilig sommermat på en to tre!