(SIDE2): - Folk blir mer og mer opptatt av sunnhet, i tillegg viser vår undersøkelse at folk ønsker å grille mer. Men mange har betenkeligheter om det å grille er sunt, og det er det - om det velges riktige ting på grillen, sier Even Nordahl ved Opplysningskontoret for kjøtt (OFK).

Tirsdag inviterte de til den årlige grillingen på en av Oslos takterrasser.

LES OGSÅ SAKEN: Dette er skrekkgrillen

Siste nytt fra Side2: Sjekk forsiden akkurat nå!

Så mye griller vi
På oppdrag for OFK har MMI utført en undersøkelse som viser nordmenns grillvaner. Personer i alderen 15 år og oppover er intervjuet.

I undersøkelsen er det blant annet delt inn i grupper utenfra hvor ofte vi griller. Såkalte «light grillers» er personer som griller mellom 1 - 5 ganger i løpet av sommeren, «medium grillers» griller mellom 6 - 14 ganger, og «heavy grillers» 15 ganger eller mer.

De fleste «heavy grillers» er personer under 40 år, bor på Østlandet utenom Oslo, har utdannelse på videregående nivå, har samboer og barn. Disse personene har også grillet mer i år enn i fjor, og griller i større grad hele uken, både på hverdager og i helgene. «Heavy grillerne» har gjerne balkong og er mer opptatt av at det smaker godt med grillmat og at det er lettvint.

En «light griller» er derimot over 60 år, bor i Oslo og i Nord-Norge, og bor gjerne alene. Disse personene har grillet mindre i år enn i fjor, griller i større grad kun på hverdager eller i helgen og er i større grad avhengig av at det er en sosial aktivitet utover et vanlig middagsmåltid.

Mer sunt
Videre viser undersøkelsen at mai fortsatt er den måneden hvor flest personer starter grillsesongen. Det fine været har også medført til økt lyst til å grille – og i år er den såkalte grilltrenden at det skal gå raskt, være enkelt og sunt.

Det er hverdagsgrillingen som gjelder nå.

- Vi ønsker å fokusere på sunnhet i hverdagen, og selv om det skal være sunt så behøver man ikke utelukke grillen. Du kan grille magert kjøtt og ha sunt tilbehør til, som rikelig med grønnsaker og salat, sier Nordahl.

Han anbefaler å grille grønnsaker i folie, og nevner sopp, paprika, aubergine og squash som gode eksempler.

OFK påpeker at skal du gå for rimelig og sunn hverdagsgrillmat, så er det ofte tilbud på koteletter i butikkene. Ytrefilet av svin inneholder nesten ikke fett, og er noe av det sunneste du kan legge på grillen. Du kan også lage burgere eller spyd av kjøttdeig av svin.

Selv om vi er glad i å grille svinekoteletter og hamburgere, er det fremdeles pølsa som kommer på topp over det produktet vi griller oftest. For kort tid siden ble det lansert en sunnere versjon av den populære pølsa. Den nye pølsa er laget av laks, men smaker som vanlige pølser.

LES VÅR SMAKSTEST: Dette er laks!

Unngå brent mat
- Pass på så du ikke svir maten, det er ikke sunt. Griller du mye bør du derfor unngå brent mat og være forsiktig, sier Nordahl.

Å oversteke grillmaten er bare en av mange feil du helst bør styre unna.

Få full oversikt over andre feil: Bli en mestergriller

Følg med på siste nytt innen helse og trening her.

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!