HTML EMBED
var s=document.createElement("script");s.type="text/javascript";s.src="http://csp.picsearch.com/rest?e=cFf8Dq0EpV7BHDb0EcgzJFT8fSymkeoVMTnF7Hiss4e80sszab_xqmIAC8-Pg_OhbkJYyR7CyaB-zRZaPZ5VqyGvkd1b6TmVyIeAPvQFq3JiMnBeiqJYGj_WS6io0mHmboVdZiV9APo&i="+typeof(ps);document.getElementsByTagName("head")[0].appendChild(s);

(SIDE2): Nå er det klart for å finne frem grillen og å starte årets grillsesong!

Se mattips til grillen lenger ned i artikkelen.

Espen Lie, kokk og leder av Menylauget, og nå også aktuell som dommer i TV-programmet Norges Grillmester, oppfordrer nå grillhungrige nordmenn å se til grønnsaksdisken når de leter etter ny inspirasjon til sommerens grillmiddager.

LES OGSÅ: Dette er årets grillmat-nyheter

- Foretrekker å lage grønnsaksmosen på grillen

- Det er ingen grenser for hva vi kan putte på grillen, og det gleder meg at nordmenn blir mer og mer eksperimentelle med råvarer og tilberedningsmetoder, sier «Norges Grillmester»-dommeren.

Ifølge Lie er det i frukt- og grøntavdelingen nordmenn bør se hvis de leter etter nye og spennende smaksopplevelser til grillmiddagen.

- Jeg plukker gjerne med meg en hjertesalat eller en kurv jordbær når jeg handler grillmat. Når du griller frukt og grønnsaker fremhever du smaken og gjør dem ekstra saftige. Dette er også en av grunnene til at jeg foretrekker å lage grønnsaksmosen på grillen fremfor komfyren om sommeren, sier Menylauget-kokken.

Et annet mattips fra Lie er å bruke mer fisk og sjømat på grillen.

- Det finnes et hav av variasjonsmuligheter for sjømat på grillen, men det er lite som smaker mer sommer enn grillet blåskjell. Som en bonus er det kanskje noe av det enkleste, billigste og beste man kan lage, sier Lie.

Fortsatt pølser som er favoritten

Ifølge en undersøkelse gjennomført av Norstat på vegne av dagligvarekjeden Meny er det fortsatt mange nordmenn som sverger til grillmat-klassikere som pølser, burgere og koteletter. Disse produktene står for nesten halvparten av salget på grillprodukter i sommermånedene.

Lie er ikke overrasket over disse tallene og påpeker at grilling først og fremst skal skape den perfekte sommersmaken.

- Det er ikke alt nytt som nødvendigvis er godt å grille og grilling skal jo først og fremst skape den perfekte sommersmaken. Samtidig ser vi at flere våger seg på helgrilling av større stykker kjøtt, for eksempel pulled pork som virkelig ble en folkefavoritt i fjor, sier grillkokken.

Sjekk ut Espen Lies tips til fem nye ting du bør grille i sommer.

1) Frukt

Kokken forklarer at både jordbær, vannmelon og ananas får en enda kraftigere og søtere smak når de grilles. Vannmelon og ananas skal grilles på hard varme, men pass på tiden når du griller jordbær slik at det ikke blir syltetøy på grillen.

2) Salat

Vend en hjertesalat i litt god olivenolje, salt og friske urter før du griller den i to til tre minutter på hver side. Et dryss av ristet spekeskinke, grillet bacon, salt, pepper og litt revet parmesan løfter den til nye høyder!

3) Blåskjell

Ifølge Lie er dette rask og god grillmat, og et godt alternativ til ventepølsa. Det er også godt å røyke skjellene mens du griller.

4) Grønnsaksmos

Bak grønnsaker på grillen! Grønnsaker med tykt skall kan bakes rett på grillen, mens andre kan du pakke inn i folie og bake rett i kullet. Når de er møre kan de lages til grønnsaksmos.

5) Pai

Hvorfor ikke lage desserten på grillen? En pai kan bakes ferdig under lokk på grillen mens man nyter middagen, tipser kokken.

Grill jordbærene raskt på grillen, legg de i en form og hell over en røre av:
2,5 dl fløte
150 gram hvetemel
1 vaniljestang
3 store egg
100 g sukker
75 gram mandelmel eller hakkede nøtter
75 gram revet marsipan
Smør til å smøre formen

Pisk fløte og egg med innholdet fra vaniljestangen, mel og sukker. Tilsett nøtter og marsipan og rør godt sammen. Smør en ildfast form, ha i bær og hell over «røra». Bakes i grillen under lokk på indirekte varme (Ca 200 °C) i cirka 25 – 35 minutter eller til «røra» har «satt» seg og toppen har fått litt farge.