Gå til sidens hovedinnhold

Bestemor drepte minst 200

Barn. Kvinner. Ektemenn. Ingen slapp unna den bestialske 69-åringen.

Den 69 år gamle bestemoren, Griselda Blanco, som er kanskje mest kjent under kallenavnene «Gudmoren», «Dronningen av Kokain» og «Den sorte enke», var ikke som alle andre bestemødre.

Mandag ble den tidligere kartelldronningen skutt ned av en person på motorsykkel, i det hun var på vei inn i en slakterforretning i hjembyen Medellín i Colombia, skriver The Miami Herald.

Attentatsmetoden, der en person kjører motorsykkelen og en annen sitter bakpå og avfyrer et regn av kuler, er ironisk nok en metode Griselda selv har fått æren av å ha oppfunnet.

Drapsmetoden skal ha vært en personlig favoritt av dopdronningen, og var noe hun skal ha benyttet seg av ofte i sin storhetstid på 70 – og 80-tallet.

Men historien om en av Colombia og USAs verste drapskvinner starter for over femti år tilbake.

Drepte ektemannen

Griselda ble født i kystbyen Cartagena i Colombia, men da hun var tre år flyttet familien til Medellín.

Her vokste den lille jenta opp i et fattig og voldelig hjem.

Griseldas ultravoldelig kriminelle karriere skal ha startet allerede i elleve års alderen, da hun, ifølge hennes tidligere kjæreste Charles Cosby, kidnapped, krevde løsepenger og til slutt drepte en ti år gammel gutt fra et rikt nabolag i Medellín.

I en alder av fjorten år fikk Griselda nok av sin voldelige mor, og rømte hjemmefra. Etter den tid skal hun ha livnært seg som lommetyv og prostituert.

Griselda giftet seg med sin hallik, Carlos Trujillo, og sammen fikk de tre sønner, Dixon, Uber og Osvaldo.

Etter en forretningskrangel, bestemte Griselda seg for å ta livet av ektemannen og giftet seg senere med kokoainkontakten til sin avdøde ektemann, en doplanger med navn Alberto Bravo.

Sammen emigrerte de til New York på 1970-tallet.

Ekteparet brukte ikke lang tid på å bygge opp en god butikk av import og salg av kokain i storbyen, men ekteskapet skulle ta en brå slutt en varm vårdag i Colombias hovedstad Bogotá i 1975.

Griselda og Alberto, med hver sin gruppe livvakter, møttes på en parkeringsplass utenfor et populært diskotek i sentrum.

Millioner av dollar var borte, og Griselda anklaget ektemannen for dårlig lederskap og styring av forretningen.

Alberto på sin side likte dårlig at kona hadde bygd seg opp rykte som «Dronningen av kokain». Han mente det hadde gått i hodet på henne.

Griselda, som var kjent for å ha en ekstremt kort lunte, svarte med å trekke en pistol mot ektemannen.

Alberto dro fram en Uzi.

Seks livvakter ble drept den kvelden utenfor nattklubben. Griselda ble selv truffet i magen, men overlevde.

Ektemannen Alberto, skutt i hodet på kloss hold av kona, var ikke like heldig.

Det var slik Griseldas fikk kallenavnet «Den sorte enke», og første gang underverden hadde virkelig sett hennes brutalitet.

Ultravoldelig

Men i april 1975 kunne leken vært over for kokaindronningen.

Det amerikanske narkotikapolitiet, DEA, og det lokale politiet i New York hadde fattet interesse for Griselda og Albertos operasjon, og anklaget dem for narkotikakriminalitet.

Uheldigvis for myndighetene, rømte Griselda tilbake til Colombia (det var på samme kveld hun returnerte til hjemlandet at hun tok livet av ektemannen) før de rakk å arresterte henne.

Men på slutten av 70-tallet var dronningen lei av å sitte i hjemlandet, og flyttet til Miami for å starte med import av kokain til «solskinnsstaten».

Ved hjelp av kubanske flyktninger, hensynsløse leiemordere og en ufattelig brutal forretningsvirksomhet, bygde hun seg opp til å bli en av de mest skruppelløse kokainsmuglerne verden noensinne har sett.

Hennes distrubisjonsnettverk strakte seg fra USAs østkyst til vestkyst, og hun sysselsatte over tusen mennesker gjennom sin dopoperasjon.

På et tidspunkt tjente hun 80 millioner dollar i måneden, og eksperter mener Griselda hadde en formue på over 1,5 milliarder dollar.

Hun hadde dyre vaner, og kjøpte seg blant annet en gigantisk villa i Biscayne Bay, et fasjonabelt boligområde i Miami. Griselda veltet seg i luksus og spanderte på seg en mengde merkeklær ogluksusbiler. Hun skal også ha brukt store summer på smykker tidligere eid av den argentinske presidentfruen, Eva Peron.

«Gudmoren» var biseksuell, og hadde en stor apetitt på sex, og mye penger skal ha gått til å arrangere overdådige fester og sexorgier.

Et intervju med Jorge «Rivi» Ayala fra dokumentaren «Cocain Cowboys».

HTML EMBED

Men for å komme seg til toppen, og holde seg der, må man være brutal, noe «Gudmoren» hadde et eksepsjonelt talent for å være.

Om du kjøpte dop av henne og du ikke klarte å betale tilbake til avtalt tid, så var du død.

Om Griselda kjøpte dop av deg og hun ikke følte for å betale tilbake, så var du død.

I tillegg var hun viden kjent for å be sine leiemordere om å ikke spare noen, og hennes vrede gikk ofte ut over fienders kjærester og barn.

Ifølge hennes tidligere livvakt og sjefsbøddel, Jorge «Rivi» Ayala, skal hun ha hatt en forkjærlighet for vold.

En av hennes favorittsysler skal ha vært å kutte opp likene i småbiter, pakke dem inn i pakkesker, for så å sette en liten sløyfe på dem som presanger.

«Presangene» ville så bli dumpet rundt i Miami-området.

Ingen var trygge for bestemoren fra Colombia.

Ayala forteller om et drap på en som kidnappet Griseldas sønn.

HTML EMBED

Voldsorgie

Griseldas voldelige stil førte fort til at mengden fiender vokste, og snart var det like mange i kø etter å få tatt henne av dage, som det var mennesker hun selv hadde puttet tre fot under.

Nettet rundt henne begynte virkelig å snøre seg inn på midten av 80-tallet, da hun kom på kant med flere karteller i hjemlandet Colombia.

I tillegg hadde DEA igjen fått ferten av henne, etter en voldsorgie på et kjøpesenter i Miami i 1979.

Griselda hadde satt en pris på hodet til den rivaliserende dopdealeren German Jimenez Panesso, og en gruppe menn valgte å utførte henrettelsen midt på lyse dagen.

To av Panessos menn ble også drept og to butikkansatte ble alvorlig skadet, i attentatet som ble utført med maskinpistoler.

Trailer til «Cocain Cowboys I»

HTML EMBED

At Griselda ville ha Panessos hode på et fat ble helt klart for politiet da de fant en varebil benyttet av leiemorderne.

Bilen var fylt til randen av hagler, pistoler og maskingevær.

Attentatet fikk stor omtale i mediene og er av mange ansett som hendelsen som satte kokainkrigen på kartet i USA.

Utenom DEA og rivaliserende kokainsmuglere, var det også en slektning som var ute etter hevn.

Griseldas andre ektemann, Alberto Brancos, nevø Jaime hadde nettopp funnet ut at det var hans tante som hadde tatt livet av hans kjære onkel og han sverget blodhevn.

Ved hjelp av to leiemordere importert fra Colombia, satte Jaime seg selv og tospannet på en 24-timers vakt på jakt etter sin tante.

Griselda, som på dette tidspunktet hadde brutt regel nummer en når man driver med kokainsalg (som selvfølgelig er å ikke bruke produktet selv), hadde utviklet en alvorlig paranoia og barrikerte seg mesteparten av tiden inne i sin villa sammen med den tyske schæferen, Hitler.

Jaime og hans leiemordere overvåket alle steder hans tante pleide å vanke, så Griselda eneste mulighet var å flykte til California, der stoler deler av hennes kokainorganisasjon var i full blomst.

Dronningens fall

Myndighetene hadde som nevnt lenge fulgt Griseldas cowboy virksomhet, og i 1985 hadde de nok bevis for å arrestere henne.

DEA stormet hennes skjulested, og fant kokaindronningen på soverommet. I huset befant også hennes mor og yngste sønn Michael Corleone (jepp, oppkalt etter Al Pacinos karakter i Gudfaren).

Griseldas straff ble bare på ti år, da myndighetene ikke hadde nok bevis for å koble henne til alle mordene de mente hun stod bak.

Men selv om «Gudmoren» var bak lås og slå, betydde ikke det at imperiet hadde falt.

Dronningen fra Colombia fortsatte å styre butikken fra fengselet, noe som ikke var populært blant hennes fiender utenfor murene.

Tre av hennes fire sønner ble på et tidspunkt henrettet av morens rivaler, ettersom de ikke fikk tak i henne i fengsel.

Men på begynnelsen av 90-tallet begynte imperiet å rakne, og da Griseldas fengselsstraff nærmet seg slutten, klarte myndighetene å få hennes tidligere bøddel, Ayala, til å tyste på «Gudmoren».

Da Griselda fikk nyss i Ayalas nye partnerskap med myndighetene, fikk hun et mentalt sammenbrudd.

«Han har nok dritt på meg til å begrave meg ti ganger» skal hun ha sagt til sin daværende partner og kjæreste, doplangeren Charles Cosby.

En dag Cosby besøkte Griselda i fengsel, overrakte hun dopdealeren en lapp med koden «jfk 5m» påskrevet.

«Gi denne til Dixon (sønnen journ.anm.). Han vet hva det betyr».

Cosby nølte, men etter trusler fra «Gudmoren» og fullt klar over hva hun var i stand til å utføre, gjorde han som han fikk beskjed om.

Koden viste seg å være et plot som Griselda hadde planlagt om alt gikk til helvete. Dixon skulle organisere en gruppe menn som skulle kidnappe selveste John F. Kennedys sønn, John F. Kennedy Junior.

Planen var å bytte John-John mot sin egen frihet.

Det sinnssyke komplottet gikk så langt at kidnapperne støtte på Kennedy Junior da han var ute å luftet hunden sin. Ifølge historien var kidnapperne så nære at de kunne klappet hunden hans om de ville, men en patruljerende politibil gjorde at de valgte å avbryte aksjonen.

Trailer for «Cocain Cowboys II - Hustlin' with the Godmother»

HTML EMBED

I 1995 hadde myndighetene i Miami nok bevis til å sikte Griselda for tre drap, selv om de mente hun kunne stå bak så mange som 250 drap, enten ved å ha utført dem personlig eller å ha beordret dem.

Men etter slurv fra kontoret til statsadvokaten, som blant annet involverte en sekretær som skal ha hatt telefonsex med hovedvitne Ayala, kollapset drapssaken mot Griselda. Hun ble sittende i amerikansk fengsel til hun ble deportert til hjemlandet Colombia i 2004.

Med fortsatt millioner av dollar stuet vekk på en rekke kontoer verden over levde bestemoren et luksuriøst, men stille og skjermet liv, langt vekk fra sin tidligere kriminelle karriere i USA.

Om du hadde truffet på henne de siste årene, ville du nok aldri gjettet at bestemoren var en av USA mest fryktede og hensynsløse kriminelle på 70 – og 80-tallet.

Dessverre for Griselda «Gudmoren» Blanco var det noen som kjente henne igjen.

Om du vil vite mer om Griselda Blanco og kokainkrigen som herjet i USA på 70 - og 80-tallet, sjekk ut dokumentarene «Cocain Cowboys I» og «Cocain Cowboys II»

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis

Kommentarer til denne saken