Gå til sidens hovedinnhold

Gro-rådgiver slår tilbake etter skattekritikk

– Her dreier det seg ikke om noe løftebrudd, men en avklaring om gjeldende regler som skattemyndighetene selv tok initiativ til, sier Jon Mørland.

Tidligere i dag skrev Nettavisen at tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland ikke hadde betalt skatt av pensjonen i Frankrike.

Nyheten ble først omtalt i 2008, og Brundtland lovet den gangen å flytte tilbake til Norge. Dette skjedde ikke før i 2013, fem år etter at hun kom med lovnaden.

Dette bekreftet Brundtlands mangeårige rådgiver Jon Mørland til Nettavisen torsdag.

Her kan du tipse Nettavisens redaksjon på mail, eller ring 02060.

Ekspert: – Hun har til de grader moralisert

I kjølevannet av bekreftelsen som Nettavisen fikk, uttalte professor i skatterett Ole Gjems-Onstad, ved Handelshøyskolen BI, at Brundtland hadde vært moraliserende.

Han sa blant annet:

- Alle står selvsagt fritt til å drive skatteplanlegging. Men det blir vanskeligere når det dreier seg om en tidligere statsminister fra et parti der hun selv og partiet til de grader har moralisert over at alle skal bidra til felleskassen.

– Trist med så mange feil

Nå slår den tidligere statsministeren tilbake. I en mail som Nettavisen mottok fra Mørland torsdag kveld skriver han følgende:

«Det er trist å oppleve et oppslag med så mange feil og usakligheter som grunnlag for et bredt angrep på Gro Harlem Brundtland. Her gir man inntrykk av at hun i mange år fortsatte å skatte bare til Frankrike, mens hun helt fra skatteåret 2006, da hennes mann fikk hjerneslag, skattet både til Norge og Frankrike.

Hun sa i januar 2008 til VG at hun ville flytte hjem for at full beskatning kunne gjelde. Norske Skattemyndigheter, som hadde sett dette oppslaget, gjorde henne rett i etterkant av dette intervjuet derfor oppmerksom på at dette berodde på en misforståelse. De mente at det var helt i orden å være skattepliktig til begge land, etter at ekteparet var blitt skattepliktige i Norge, siden de hadde vært over et halvt år hjemme på grunn av mannens sykdom.

Så her dreier det seg slett ikke om noe løftebrudd, men en avklaring om gjeldende regler som skattemyndighetene selv tok initiativ til.

– Har hatt full beskatning

All formue og skatt av alle andre inntekter og eiendom enn de to statspensjonene fra Norge, og formuesskatten av eiendom i Norge, har hatt full beskatning i Frankrike helt frem til 2013.

Når Nettavisen henviser til at hennes formue i Norge var mye mindre i 2012 enn i 2014, har jo det den enkle forklaring at den største delen av formuen før ble beskattet i Frankrike, og at det er først for 2014 at hele formuen kommer frem i det skatteoppgjøret som nå skjer bare til Norge.

Gro Harlem Brundtland har dessuten valgt å sende Skatt Øst kopier av de fullstendige selvangivelsene til Frankrike hvert eneste år, slik at norske myndigheter har kunnet ha en helhetlig oversikt over selvangivelsene til begge land.

Jeg er ellers forbauset over at Gjems-Onstad ikke er klar over at Frankrike er et av de landene i Europa som har en betydelig formuesskatt, slik som Norge har.»

Kommentarer til denne saken