(Side2): Vi har alle vært der. Vi ønsker så inderlig å bytte ut den pizzaen eller burgeren med rosenkål, brokkoli og gulrøtter, men i siste liten tar lysten overtaket. Og om den ikke gjør det, fyller du på med sjokolade til dessert uansett.

Om du kjenner deg igjen, er du ikke alene. Forskning viser faktisk at hele 90% kvinner føler en trang til å spise både sjokolade, potetgull og andre diettkatastrofer. Nå viser det seg imidlertid at det kanskje ikke er vanskelig å snu den irriterende vanen som man skulle tro.

Du kan faktisk bli kvitt uvanene uten å starte full krig med vilkestyrke og integritet. Det behovet du har for sukker- og fettholdig mat er nemlig noe du lærer over tid, og er basert på flere år med vanebygging og eksponering.

Det er likevel aldri for sent å snu trenden. Du kan til og med få deg selv til å begynne å like de grønnsakene du i dag ikke kan fordra. Her er seks enkle triks som kan få deg til å like nesten hva som helst.

Kutt sakte ned

Det er ingen grunn til skulle kvitte seg med all sjokoladen og brusen med en gang. Det vil bare føre til at du ryker på en smell etter noen dager eller uker.

Det å spise masse sukkerholdig, fettete og salt mat gjør smaksløkene dine avhengig av stimulien, samtidig som det bedøver de samme smaksløkene, og gjør den mindre oppmerksom på andre smaker enn sukker, salt og fett.

Den gode nyheten er imidlertid at jo mindre salt, sukker og fett du spiser, jo mindre trenger du etterhvert for å føle deg «mett», sier ernæringsekspert ved Yale universitet, David Kantz.

Bare det å kutte ned fra tre til to sukkerbiter i tekoppen, vil bidra til et mindre sukkerbehov. Om du deretter trapper opp med mer grønnsaker, vil kroppen føle et behov for brokkoli, i stedet for sukkerbiter.

Prøv igjen

Selv om du ikke vokste opp med å like verken gulrøtter eller sjampingjong, er det ingen grunn til å ikke prøve igjen.

Undersøkelser viser at om barn gjentatte ganger blir utsatt for en smak de ikke liker, vil de etterhvert slutte å mislike den. Det samme vil skje med oss voksne, bare ennå raskere.

Etter å ha prøvd en gulrot mellom tre til fem ganger, vil du etterhvert begynne å tenke at det slett ikke var så verst. Før du vet ordet av det kan du faktisk synes det er skikkelig godt.

Bland nytt med gammelt

Om du virkelig har problemer med å i det hele tatt svelge gulrøtter og brokkoli, kan du alltids prøve å kombinere dem med en annen ingrediens du faktisk liker.

Gulrøttene kan du dyppe i soyasaus, eller så kan du steke brokkolien med et lite ostelag. Permesan kan også strøs over grønnsaker.

Bruk gjerne ingredienser du liker som har litt markante smaker. Da vil det hjelpe til med å maskere smaken, og til slutt vil hjernen din forbinde begge smakene med noe positivt.

Ikke følg nesen

Det kan godt hende at det ikke er smaken av brokkoli du ikke liker, men lukta. Grønn pepper har for eksempel en veldig bitter smak, men lukter søtt likevel. Det fører til at flere spiser dem.

For å gjøre sterkt luktende grønnsaker lettere å spise, kan det være lurt å koke eller dampe dem for å fjerne det verste av lukta, og deretter spise dem i et annet rom enn der du lagde dem.

Dessuten kan det være lurt å huske på at luktesansen din er dårligst på kveldstid. Det kan altså være lurt å spare på de eksprimentielle grønnsakene til den tid.

Delikat tallerken

Det å dandere grønnsakene vakkert på tallerkenen kan også hjelpe deg til å spise mer.

I en nylig undersøkelse viste det seg nemlig at man fant en pent dandert salat hele 18% mer tiltrekkende enn en tilsvarende «rotete» salat med identiske ingredienser.

Når du først er i gang kan det være en fordel å plassere grønnsakene på høyre side av tallerkenen. Det er nemlig der vi som regel forsyner oss først.

Spis med musikk

Det er ingen som helt vet hvorfor det er sånn, men musikken du hører på kan altså påvirke smaksløkene dine.

Høy og «masete» musikk som techno kan få maten til å smake mindre, mens rolig jazzmusikk kan få den til å smake mer.

Om du har mulighet, kan du derfor kombinere de gode delene av måltidet ditt med piano, og deretter hoppe over til noe tyngre når du skal hive på grønnsakene du ikke liker.

Med denne guiden burde du være klar til å kunne like omtrent hva som helst på tallerkenen din. Om du vil, selvfølgelig! Det er helt greit å plukke paprikaen av pizzaen også, om du heller vil det.

Kilde: Womanshealthmag.com