Gå til sidens hovedinnhold

Ny grønnsakspasta med 40 prosent grønnsaker: - Dette er ikke akkurat slankepasta

Hvor mye sunnere er egentlig grønnsakspasta sammenlignet med vanlig pasta?

(SIDE2): I september kom det flere hundretalls mat- og drikkenyheter i butikkene.

LES MER: Dette er høstens matnyheter

Én av nyhetene er grønnsakspasta fra Orkla Foods Norge. Serien tilbyr tre ulike smaksvarianter: Blomkål, Gulrot, Brokkoli og erter.

- Bedre folkehelsen

- Fersk Grønnsakspasta fra TORO er fersk pasta med 40 prosent grønnsaker bakt inn i pastadeigen. Produktet er helt unikt i Norge og består av kun naturlige råvarer, har lite fett og er uten tilsatt salt og sukker. I tillegg til grønnsaker er ingrediensene hvete og egg. Det mest effektive vi kan gjøre for å bedre folkehelsen er å gjøre folkefavorittene til nordmenn sunnere, og med Fersk Grønnsakspasta fra TORO gjør vi dette, sier fagsjef for ernæring og helse i Orkla Foods Norge, Linn Anne Bjelland Brunborg i en pressemelding.

Men hvor mye sunnere er egentlig disse nye grønnsakspastaene?

Side2s journalist og ernæringsfaglig rådgiver, Silje Bjørnstad, har tatt en nærmere titt på næringsinnholdet på to av de nye grønnsakspastaene. I tillegg har hun sammenlignet denne informasjonen med en vanlig fersk pastavariant.

Flere fordeler

- Nå har vi sammenlignet grønnsakspastaen med en variant fersk pasta og ser man på kaloriinnholdet så er ikke grønnsakspasta akkurat slankepasta i forhold til vanlig pasta da dette er relativt likt per 100 gram. Likevel så ser man at grønnsakspastaen har litt høyere innhold av kostfiber og protein, samt mindre salt, så dette er absolutt positivt, mener ernæringsrådgiveren.

- Samtidig så får man jo inntrykk av at grønnsakspastaen har et høyere innhold av vitaminer og mineraler på grunn av grønnsakene, men man vet også at mye av disse næringsstoffene går tapt under bearbeiding, pulverisering, koking og så videre. Jeg savner informasjon om hvor mye mer vitaminer og mineraler man faktisk får hvis man spiser grønnsakspasta sammenlignet med tradisjonell fersk pasta.

Mer grønnsaker, men...

Fagsjefen for ernæring og helse i Orkla Foods Norge, Linn Anne Bjelland Brunborg, sier at grønnsakspasta er et fint alternativ for å få i seg grønnsaker.

- Fersk Grønnsakspasta gir cirka 50 gram grønnsaker per pastaporsjon på 125 gram. Denne mengden gjelder for alle tre variantene, sier Bjelland Brunborg til Side2.

- I fersk grønnsakspasta fra TORO så bruker vi kokte grønnsaker, og næringsinnholdet i produktet gjenspeiler også dette. Når vi i kommunikasjonen forteller om grønnsaksinnholdet så er det altså innholdet av kokte grønnsaker som kommuniseres, forklarer hun.

- Som i all bearbeidet mat vil alle ømfintlige vitaminer minske noe, og dette betyr hovedsakelig at mengden vitamin C er liten, slik det er for alle produkter som ikke er absolutt helt ferske. Ellers er nivåene av vitamin B bra og for mineraler som forventet av kokte grønnsaker.

Ernæringsrådgiver Bjørnstad gir følgende konklusjon om de nye grønnsakspastaene:

- Basert på den informasjonen vi har fått oppgitt fra Orkla sammen med informasjonen om næringsinnhold og ingredienser på pakningene, så vil jeg si at grønnsakspasta er et mer næringsrikt valg enn lys, fersk pasta - i alle fall sammenlignet med den varianten vi fant i butikk. Men man kan jo fint også spise vanlig pasta sammen med kokte eller ferske grønnsaker for å være mer sikker på at man får i seg de gode næringsstoffene fra grønnsakene, tipser hun.

TORO Fersk Grønnsakspasta Brokkoli og Erter

Ingredienser: durum hvete, brokkoli 23% (brokkolipurè og
brokkolipulver), erter 23% (ertepurè og ertepulver), hvetemel,
hvetegluten, egg.

Næringsinnhold per 100 gram:
265 kcal
Fett 1,6 gram - hvorav mettede fettsyrer 0,3 gram
Karbohydrater 47 gram - hvorav sukkerarter 2,3 gram
Kostfiber 3,8 gram
Protein 13 gram
Salt 0,02 gram

TORO Fersk Grønnsakspasta Gulrot

Ingredienser: durum hvete, gulrot 42% (gulrotpurè og gulrotpulver),
hvetemel, hvetegluten, egg.

Næringsinnhold per 100 gram:
266 kcal
Fett 1,5 gram- hvorav mettede fettsyrer 0,3 gram
Karbohydrater 49 gram- hvorav sukkerarter 3,2 gram
Kostfiber 3,5 gram
Protein 12 gram
Salt 0,06 gram

Matmesteren Tagliatelle

Ingredienser: semule fra durumhvete (77%), pasteurisert egg (18%), vann. Næringsinnhold per 100 gram:
281 kcal
Fett 2,8 gram - hvorav mettede fettsyrer 0,8 gram
Karbohydrat 52,2 gram - hvorav sukkerarter 1,4 gram
Kostfiber 2,1 gram
Protein 10,4 gram
Salt 0,8 gram

Kommentarer til denne saken