Gå til sidens hovedinnhold

– En snever debatt

Høyrepoltiker Afshan Rafiq mener hijab-debatten blir for smal og unødvendig.

FURUSET: Mandag morgen la Tros- og livsynspolitisk utvalg frem en rapport med positiv innstilling til bruk av hijab på jobb i politiet og domstolene.

Noen timer senere avblåste kulturmenister Hadia Tajik debatten og sier at det ikke vil bli aktuelt med hijab som en del av politiunifomen i overskueligfremtid.

Det er høyrepolitikker Afshan Rafiq glad for.

– Dette blir en veldig snever debatt. Livssynsutvalget bør ha mange viktigere debatter enn om man bør ha hijab i politet eller domstolen eller ikke, sier Rafiq.

Ikke aktuelt

Høyrepolitikeren mener vi må foksere på det som er aktuelt og ikke oppkonstruere problemstillinger.

– Med den praksisen vi har i Norge nå har vi bare hatt ett par tilfeller hvor det har vært en problemstilling. Det er jo ikke slik at kvinner med hijab står i kø for å komme inn i politiet eller for på bli dommere. Jeg ser ikke den problemstillingen som veldig aktuell akkurat nå. Det er ikke noe tema.

LES OGSÅ: Ingen problemer med «hijab»-politi

Afshan Rafiq har selv tatt et valg om ikke bruke hijab og hun tror ikke hennes standpunkt i debatten vil ha betydning for om velgerne støtter henne.

– Jeg tror jeg har en ganske bra backing fra velgerne med minoritetsbakgrunn også. Folk forstår at et personlig valg som har betydning for deg personlig er noe annet enn at en ordensmakt på en måte skal uttrykke det. Jeg vil ha en nøytral ordensmakt, og det står jeg ved, sier Rafiq.

Handler om å tilpasse seg

Hun mener debatten handler om integrering. Selv om integrering er gjensidig må folk tilpasse seg den stillingen de har.

– De trenger ikke legge sin tro til side. Likevel så er det slik at så lenge man velger å gå inn i en stilling som en ordensmakt. Så må man tilpasse seg norske normer og verdier for å ikke svekke autoriteten som er viktig i den rollen.

Selv om Afshan Rafiq ikke er for bruk av hijab i politiet og domstolene, har hun ingenting imot at den brukes i andre jobber.

– Hva du gjør privat er ikke noe problem, men i en stilling som politi eller dommer er det viktig. Så lenge «vanlige» arbeidsgiver ikke har noe i mot det, så er det kjempefint. Men så kommer vi til dette med å ha en viktig funksjon i forhold til lov og orden i samfunnet som politet og det andre har. Det er det jeg skiller mellom, sier Afshan Rafiq.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien