Gå til sidens hovedinnhold

Gros dobbeltmoral

- Nullskatteytere skal vi ha vekk, sa hun. Så ble hun det selv.

(NA24-KOMMENTAR): De siste dagene har det blåst friskt rundt Gro Harlem Brundtland, som de siste årene har bodd i Frankrike. Først kom det frem at hun ikke hadde innrapportert sine inntekter, blant annet fra brusgiganten Pepsi, til norske myndigheter for pensjonsberegning.

Så ble det kjent at hun ikke har skattet av sin romslige politikerpensjon på nær 700.000 kroner (som ikke avkortes mot andre inntekter) verken i Norge eller i Frankrike, på grunn av en skatteavtale mellom Norge og Frankrike.

Når det gjelder andre inntekter, har hun heller ikke skattet til Norge. På spørsmål om hun hva hun har betalt i skatt til Frankrike, svarer hun slik til VG: - Det har jeg ikke lyst til å svare på. Det er kompliserte regler og beløpene har variert fra år til år.

I utgangspunktet kan det virke merkelig at Harlem Brundtland ikke har skattet til Norge av sine arbeidsinntekter, for det er ikke lett å bli godkjent som skattemessig utflyttet, i alle fall ikke når man eier bolig i Norge, som hun gjør. Sannsynligvis er Harlem Brundtlands skattemessige flytting blitt godkjent fordi hun kom til Frankrike fra et tredjeland, Sveits, etter sin periode som generalsekretær i Verdens helseorganisasjon WTO.

Det er ikke stort, det skattehullet Harlem Brundtland har klart å åle seg gjennom, men det er formodentlig lovlig.

Operert i Norge
Men om Harlem Brundtland ikke har ønsket å betale skatt i Norge, foretrekker hun tydeligvis det norske helsevesenet, som har bekostet hofteoperasjoner hun trolig ikke var berettiget til som utflyttet.

Ullevål-legen visste at han brøt reglene, men syntes Harlem Brundtland hadde «fortjent» det. Vi får håpe han ikke lot seg påvirke av at Ap-kollega Tove Strand er sjef på sykehuset eller at søster Hanne Harlem er øverste ansvarlig som styreleder i Helse Sør-Øst.

gjør Harlem Brundtland det klart at hun vil flytte hjem, skattemessig sett, og betale hofteoperasjonene.

Bevisst valg
Omdømmemessig er skaden uansett skjedd, ikke minst fordi Harlem Brundtlands status som nullskatteyter åpenbart har vært et bevisst og overveid valg.

Hun har gjort det klart at hun holdt oversikt over hvor mye tid hun tilbrakte med familien i Norge for å unngå å utløse beskatning, akkurat som John Fredriksen og andre skatteflyktninger har gjort opp gjennom årene, noe de er blitt raust kritisert for av Harlem Brundtlands politiske meningsfeller.

- Nullskatteytere skal vi ha vekk!
Den slags er ekstra pikant når det gjøres av den mektigste partitoppen i det partiet som mer enn noen andre har utformet det norske skattesystemet de siste tiårene. I sin glansperiode sa Harlem Brundtland det slik: - Nullskatteytere skal vi ha vekk! (Takk til bloggeren Vox Populi for pekeren til talen).

De siste dagene har vi igjen sett at enkelte mener dobbeltmoral er dobbelt så moralsk.

Are Slettaner tidligere leder for Nettavisens økonomiseksjon, ansvarlig redaktør i iMarkedet.no og redaktør i Finansavisen. Han jobber nå for NA24 fra Connecticut utenfor New York, og skriver blant annet daglige kommentarartikler.

Her kan du lese den siste ukens kommentarer:
Sunn bankskepsis
Kan markedet spå valg?
Meglernes boligbløff
Lær av oljeprisen
Pengedryss til fraflyttingsstrøk

Og her kan du lese enda mer kommentarstoff fra NA24.

Kommentarer til denne saken