Gå til sidens hovedinnhold

Gud bedre for et voldsspill

«God of War» er det mest eksplosive USA har gitt verden siden atombomben, og hovedpersonen er minst like slagkraftig. Sjekk førsteinntrykket og se bildene.

Krigeren Kratos har en samvittighet de færreste misunner han. I fronten for en Sparta-hær benyttet han den effektive «Hoder skal rulle»-taktikken. Men nå er det historie, og marerittene om de mange slagene, livene og plagene han har påført andre hjemsøker krigeren vår.

Heldigvis har de høyere makter bruk for Kratos. Gudene på Olympus lager en avtale med han. Kan han redde Athen, skal de rydde opp og sørge for at han aldri trenger tenke på de vonde tingene igjen. Du utforsker fantasiverdenens Athen og områdene rundt, og møter flere guder og monstre fra gresk mytologi. Zeus hjelper deg på veien, mens Medusaer forvandler deg til stein.

Grunnmuren i spillet er regelverket vi kjenner fra andre tredjepersons actionspill. Du løper rundt i vakre omgivelser og banker fiender og løser oppgaver. I motsettning til de aller fleste konkurrentene krever «God of War» at topplokket er i OK-stand. Oppgavene er ikke Mensa-materiale, men nok til at du blir sittende å klø deg i hodet.

Det som får kritikerne på andre siden av dammen til å gå av skaftet, og som gjør spillet til en stjerne, er kampsystemet. Dante står misunnlige på sidelinjen når Kratos slår seg løs på bakken og i lufta. Antallet angrep er enormt, og bruker du tid på å mestre alle, runder antall treff 100 før angrepsrekka brytes.

Gudenes venner har visse fordeler. Kratos lærer noen av gresk mytologis mest kjente angrep. Fiendene får smake Zeus sine lynedslag og forvandles til stein med et stygt blikk. Kratos kan også noen triks vi ikke har sett før. Blant annet kan du slåss når du klatrer. Og får du tak, kan fienden enten dunkes inn i det du klatrer på eller slippes rett ned og gå en sikker død i møte.

Det råeste med kampsystemet er avlsuttningsangrepene. Disse er ofte minispill hvor du for eksempel skal vri spaken i en retningen eller herme etter tegnene som vises på skjermen. Resultatet er grufult, og hodet er spesielt utsatt. Det går verst utover noen fiender med lange kniver som armer. Kratos river av en av disse og kapper av hodet med den.

Timene sammen med spillet har vært glimrende. Kampsystemet og muligheten det serverer er et gourmetmåltid for fans av sjangeren. Du får gjør alt det andre spill bare lar deg drømme om. Og feiler du på første forsøk, kommer fienden såpass tett at det aldri er lenge til neste gang Kratos entrer kampens hete.

«God of War» er en festforestilling alle actionfans bør bestille biletter til med en gang.

Spillet kommer kun på PS2, og lanseres den 24. juni

Reklame

Kurs: Dette må du vite om vin og bobler til 17. mai