Det er mye som tyder på at forskere fant den manglende «gudepartikkelen» sommeren 2012.

Fysikere jobber med å bekrefte oppdagelsen, men det kan se ut til at Higgs-bosonet, som partikkelen egentlig heter, lever opp til sitt guddommelige kallenavn.

- Dersom du bruker all fysikken vi kjenner til nå og du gjør en helt alminnelige kalkulasjon, er det dårlige nyheter for universet vårt, sier fysiker Joseph Lykken ved Fermi National Accelerator Laboratory i Batavia i Illinois.

Han la frem oppdagelsene på en konferanse i regi av American Association for the Advancement of Science mandag, skriver Reuters.

- Det er mulig at universet vi lever i har en iboende ustabilitet, og at det på et tidspunkt i fremtiden kommer til å bli fullstendig utslettet, sier Lykken.

Han understreker en slik hendelse ligger milliarder av år inn i fremtiden.

Siste brikken i puslespillet

«Gudepartikkelen» er den manglende biten i kabalen som kalles standardmodellen. Standardmodellen for partikkelfysikk er intet mindre enn den modellen som forklarer hvordan alt i verden er bygget sammen, av verdens minste byggeklosser: Partikler.

Men for at kabalen skal gå opp, har forskerne støttet seg på at det eksisterer en partikkel vi i løpet av nærmere 50 år ikke fant. Før sommeren 2012, antageligvis.

Det var to team ved Den europeiske organisasjon for kjernefysisk forskning (CERN) som jobbet med å finne Higgs-partikkelen. På hver sin kant brukte gruppene den enorme partikkelakseleratoren LHC til å få partikler til å kollidere i hastigheter opp mot lyshastigheten.

Resultatet var oppsiktsvekkende.

- Dette er en enorm oppdagelse for fysikere. Det er historisk. Jeg har grått i dag, sa partikkelfysiker Lillian Smestad ved Universitetet i Oslo til Side3 da nyheten kom.

Hun mener det er sannsynlig at det er det manglende Higgs-bosonet som ble funnet

- Det ser veldig ut som om det er den manglende partikkelen. De kommende årene skal vi studere egeneskapene til denne partikkelen for å finne ut om det virkelig er den.

Det antas at Higgs-partikkelen er hva som gir objekter masse.

Kan løse 14 milliarder år gammel gåte

Dersom det blir bekreftet at det faktisk er Higgs-partikkelen, vil det hjelpe oss med å løse en nærmere 14 milliarder år gammel gåte: Hvordan universet startet - og altså muligens hvordan det vil ende.

- Regnestykket forteller at om mange titalls milliarder år kommer det en katastrofe, sier Lykken.

- En liten boble som du kan tenke på som et «alternativ» univers kommer til å dukke opp et sted, og så vil det utvide seg og utslette oss, forteller han ifølge nyhetsbyrået.

Ideen om at universet er ustabilt er ikke ny, men forskere har tatt opp tråden igjen etter oppdagelsen sist sommer da det ser ut til at partikkelen har en masse på 126 milliarder elektronvolt - etter sigende et kritisk tall for universets fremtid.

Målingene må være svært nøyaktige. En feil i massen på én prosent, vil få store konsekvenser for utregningene.

- Du kan gjøre ørsmå forandringer på hvilken som helst av disse parametrene i standardmodellen, og du får et annet endelikt for universet, sier Lykken.

Hvorvidt «gudepartikkelen» kommer til å lansere et apokalyptiske angrep på universet eller ikke, er imidlertid ingenting noen på jorden trenger å bekymre seg for. Innen den tid vil kloden vår for lengst være borte. Fysikere regner med at solen vil slukne - og sluke jorden i prosessen - om rundt 4,5 milliarder år.