Gå til sidens hovedinnhold

Guide til kabelkaoset i stua

Vi gir deg den komplette oversikten over alt du trenger å vite om kabler til din hjemmekino.

Det finnes en skog av forskjellige kabler å forholde seg til når man skal sette opp elektronikk i stua. I denne guiden gir vi en rask oversikt over de forskjellige kablene og hva de brukes til.

HDMI
Den nye universalkontakten HDMI (High Definition Multimedia Interface) overfører både digital bilde og lyd (8 kanaler) i samme kabel, uten fnugg av kvalitetsforringelse. Den takler også video som er kopibeskyttet med HDCP (High-bandwith Digital Content Protection).

Alle nye TV-apparater og annet TV-utstyr blir utstyrt med HDMI-kontakter. Nye flatskjermer bør ha 2 eller 3 slike kontakter. HDMI versjon 1.0 blir gradvis erstattet av versjon 1.3 med høyere overføringskapasitet for HDTV og HD DVD.

En av HDMI-teknologiens største fordeler er at den automatisk innstiller utstyret for best mulig resultat og slik forenkler sammenkoblingen.

DVI
Denne kontakten og kabelen overfører digital video uten kvalitetsforringelse, og kan dessuten overføre analog video. DVI (Digital Visual Interface) fins på mange TV- og PC-skjermer, men blir i stigende grad avløst av HDMI. Med en adapter kan DVI kobles til HDMI.

DVI overfører ikke lyd.

Komponentvideo
Denne kabelkontakten gir beste analoge videooverføring mellom DVD-spiller og TV eller projektor. I likhet med HDMI kan den formidle progressiv skanning og HDTV-signaler.

Består vanligvis tre separate røde, grønne og blå kontakter.

RGB-video
RGB er analog videooverføring av god kvalitet. Foregår vanligvis via Scart-kabel (Scart RGB). Ulempen er at RGB (Rød Grønn Blå) ikke håndterer progressiv skanning som gir best bilde med flatskjerm eller projektor.

S-Video
Analog videooverføring av middels kvalitet. Brukes av mange DVD-spillere og annet utstyr. S-Video kan også overføres via Scart-kabel. Kontakten er vanligvis svart.

Komposittvideo
Analog videooverføring av dårlig kvalitet. Bør helst unngås. Brukes f.eks. mellom vanlige videospillere (VHS) og TV. Komposittvideo kan også overføres via Scart-kabel. Kontakten er ofte gul.

Scart
En stor universalkontakt som kan overføre ulike analoge bildesignaler (RGB, S-Video og i noen tilfeller komponentvideo), samt mono- eller stereolyd. Hvilke signaler som kan formidles, varierer fra apparat til apparat. For å være sikker på at beste signal formidles, bør menyene justeres.

Ethernet
Nettverkskontakt som kobler TV-utstyr til hjemmenettverket med kabel eller trådløst (WLAN).

Antenne (RF = radiofrekvens)
Kontakt som kobler antennekabelen direkte til TV-en, eller til ekstern tuner (TV-mottaker) i dekoderboks, harddiskopptaker eller andre apparater.

Audio
Formidler analog lyd i stereo eller Dolby Pro-Logic til TV-apparat, DVD-spiller eller annet utstyr. Kontaktene (Phono-kontakter) som vanligvis er røde og hvite, brukes når lyden ikke formidles via videokabelen (som med Scart eller HDMI).

Digital audio - koaksialkabel
Formidler digital surroundlyd til hjemmekinoforsterker. Det er som regel to varianter av kontakten: Koaksial og optisk (SP/DIF).

Digital audio - optisk kabel
Formidler digital surroundlyd til hjemmekinoforsterker. Det er som regel to varianter av kontakten: Koaksial og optisk (SP/DIF).

VGA
Den mest brukte standarden for å koble PC direkte til en projektor eller flatskjerm. Analog løsning. Fases ut til fordel for DVI.

Adapter
Ved hjelp av ulike adaptere (overganger) eller kabler med forskjellig kontakt i hver ende, kan du f.eks. forvandle Scart RGB til komponentvideo via komponentvideo-kontakten, eller Scart RGB til komponent via VGA-kontakten.

Firewire (i.LINK)
Kalles også DV-kontakt fordi den overfører signal fra digitale videokameraer (DV-kamera) til TV eller harddiskopptaker. Kontakten er vanligvis plassert i fronten av apparatet.

USB:
Universalkontakt i fronten av apparatet for dataoverføring av bilde- (JPG) og musikkfiler (MP3) mellom TV-apparat og andre apparater.

Minnekortleser:
Leser minnekort og overfører filer med digital musikk og bilder direkte inn i TV-apparat e.l. Kortleseren er plassert i fronten av apparatet.

Inngang/utgang (inn, ut)
Noen av kontaktene kan bare formidle signaler én vei. Derfor kalles de inngang (f.eks. HDMI-inngang) eller utgang avhengig av om de mottar eller sender signaler.

Denne saken er hentet fra Teknofil.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien