Gå til sidens hovedinnhold

6 timer i Hønefoss

Hønefoss har ingenting med høner å gjøre, men kan derimot friste med mye annet spennende.

HTML EMBED

Mange stedsnavn på Ringerike har utspring i norrøn mytologi, og navnet Hønefoss har således ingenting med hønsefuglen å gjøre. Høn (norrønt for hænir) betegnes som «Odins vakre følgesvenn», og var sidegud til guden Ullr. «Høne» kan også bety hjørne, og i området hvor byen ligger gå elven i slynger. Riktig navneopprinnelse strides de lærde fremdeles om.
Ordet «foss» knytter seg naturlig nok til vassdraget som splitter byen i to, men navnet Hønefoss er i seg selv av nyere dato. På 1300-tallet gikk stedet rundt fossen, som fikk kjøpstadsrettigheter i 1852, under navnet Weienfoss etter en storgård i området.
Hønefossen er byens puls, og den omfattende sagbruksvirksomheten knyttet til den utgjorde det opprinnelige livsgrunnlaget. I dag er Hønefoss et naturlig handelssentrum for befolkningen i de tre kommunene Ringerike, Hole og Jevnaker.

Gå i Hønefoss

Gå langs fossen ned til Nordre park, som er et populært utfluktsområde og hvor du har fint utsyn til fossen. Den er i seg selv ikke så veldig imponerende, men tidligere spredte den seg ut over et område som var tre ganger større enn i dag.

Severdighet i Hønefoss

Se Riddergården, som er en av Norges få bevarte «bybondegårder». Dens historie går tilbake til cirka 1780, og fungerer i dag som museum og arena for ulike utendørskonserter og andre arrangementer.

Shopping i Hønefoss

Kjøp deg noe fint i klesbutikken Fru Hagen i Fossveien ved Søndre Torv, som i tillegg til dameklær for «alle» mellom 20 og 60 også selger bilder av den lokale kunstneren Thomas Klevjer. Innehaversken Birgitte Søberger er for øvrig samboer med den ikke helt ukjente fotballspilleren Erik «Panzer» Hagen. Derav navnet.

Restaurant i Hønefoss

Spis noe godt på Kooperativen Avdeling Nordsiden på Nordre Torg. Dette er ikke bare et skikkelig ølsted med mat som hører til, men er i tillegg utstyrt som en landhandel fra "forna da’r". Stedet minner mer om et museum enn et vannhull, som er halve attraksjonen.

+ 12 timer i Hønefoss

Ikke langt fra Hønefoss ligger Hadeland Glassverk, som har mer enn en halv million besøkende hvert år. Her får du kjøpt lekre glassarbeider, og får samtidig oppleve hvordan de blir til. Sentral beliggende overnatting finner du på Comfort Hotel Rinkerike midt i sentrum.

ABONNER PÅ REISER & FERIE digitalt eller på papir

Reklame

Disse grillpakkene gir en fantastisk smak på maten

Kommentarer til denne saken