(YEYE):The World Health Organization (WHO) gir ut en veiledningsbok for land som sliter med håndteringen av aids- og hiv-diagnostiserte.

Fattige land får hjelp
Hvordan organiserer man en aidsklinikk på best mulig måte? Hvilke medikamenter er de beste for hivsmittede? Det er spørsmål som disse WHO har besvart i en helt ny veiledning. Guiden skal hjelpe de landene som sliter og ikke vet hvordan de skal håndtere denne diagnosen.

Oppdateres ved forandringer
Veiledningen kommer med forslag på hvordan man skal distribuere kondomer og foreslår hvordan man lister tilgjengelige prøver for diagnostiserte med hiv. Guideboken ble gitt ut 5. august ved den Internasjonale aids-konferansen i Mexico City, og vil bli oppdatert ved forandringer innenfor aids/hiv vitenskapen.

- Hver dag blir 6, 800 personer smittet av hiv og mer enn 5,700 dør. Dette skjer fordi flesteparten ikke har tilgang til hiv-forhindringer, behandling eller et støttesystem. Selv om det har blitt gjort store fremgang over de siste tiårene, så er hiv fortsatt den mest smittetruende sykdommen som fins i den globale verden, forteller WHO veiledningen.

33 millioner er smittet
The United Nations aids organisasjonen slår fast at 33 millioner mennesker har hiv, hvor to millioner dør av denne sykdommen hvert år.

Hva er hiv og aids?
Aids er en forkortelse for det engelske acquired immunodeficiency syndrome, som på norsk heter ervervet immunsviktsyndrom. Hiv er viruset som bryter ned kroppens immunforsvar og fører til aids, slik at infeksjoner som vanligvis er ufarlige kan bli livstruende, man blir nemlig mer utsatt for ulike sykdommer. Viruset angriper de hvite blodlegemene, som spiller en viktig rolle i kroppens immunforsvar. Når det blir færre hvite blodlegemer, blir kroppens evne til å kjempe mot infeksjoner og noen typer kreft redusert.

Gjenkjenne symptomer
Det tar mange år fra man blir smittet til immunforsvaret blir så svekket at man utvikler aids. Omtrent en til tre uker etter smitte kan noen få symptomer på det som kalles primærinfeksjon, vanligvis med feber, utpreget slapphet, hovne lymfekjertler eller nattesvette. Deretter kan man ha en symptomfri periode på flere år, før man får andre symptomer, som vekttap, diaré, hudforandringer, sopp i munnen, lungebetennelse eller nevrologiske symptomer.

(Kilde: reuters.com, folk.uio.no)

Siste fra Yeye: gå til forsiden her!