Utsikten fra Akropolis er fantastisk, og det er jo på sett og vis ethvert dannet menneskes plikt å tusle litt rundt i Platons og Sokrates fotspor på agoraen –det gamle bytorget i Athen, men norske Claus Grøvdal har bodd og jobbet i Athen i syv år, men beveger seg sjelden ned i sentrum.
– Sjekk heller ut Gazi, lyder hans anbefaling.
– Det er et nyoppusset bar/club/restaurant-område som unge athenere drar til når de skal kose seg.
Ved den gamle fabrikkområdet finner vi ganske riktig trendy utesteder og snertne restauranter tett i tett. Området har få butikker, og våkner først til liv utover kvelden.

Klesbutikken Remember (Adrianou 79) skal ligge i det langt mer turistifiserte shoppingstrøket Plaka. Vi går nesten rett forbi, men brått blir raden av restauranter og suvenirbutikker brutt av en rocka fasade. I bakgården ligger fordreide metallskulpturer, og ved trappa står utstillingsdukker kledd i noe som ser ut som oppklippede hageslanger. Inne treffer vi designeren og multikunstneren Dimitris Tsouanatos, som etablerte seg her i 1978.
– Look here, my friend, sier han og blar insisterende i enorme bunker med fotoalbum og presseklipp.
«Alle» med en viss kred innen musikk, film og mote ser ut til å ha vært innom for å sikre seg Dimitris’ unike kreasjoner. Han viser oss bilder av Deborah Harry, Nick Cave, Lemmy, Ramones, Daryl Hanna og Chloë Sevigny for å nevne noen få.

Når du har shoppet ferdig i Dimitris sprelske krok er det kort vei inn i Plakas restaurantstrøk, men vi anbefaler også en tur motsatt vei, inn i bydelen Psiri – for en aperitiff eller helaften.
Avslutt gjerne kvelden med en liten en – bokstavelig talt – på Mini Bar (Navarhou Apostoli 16). Her serveres drikkevarene i miniatyrflasker, og du kan fantasere utover i natten om at du er en av den greske mytologiens kjemper.

Sløs i Athen

Last ned gratis guide til ATHEN

Athen fra oven

Om du vil se alle Athens severdigheter på én dag, kan du for eksempel bestille en helikoptertur fra Hop In Sightseeing. Selskapet har holdt på siden 1952, og skryter av å fly sakte og lavt for å gi den aller mest spektakulære opplevelsen.
Helikoptertur for inntil 5 personer: 14 000 kr

Strøken strengeleik i Athen

Bouzouki ser ut som en langhalset lutt, og er en sentral ingrediens i gresk folkemusikk. De fleste vil umiddelbart gjenkjenne instrumentets klang fra filmen «Zorba», men sjekk også ut mesteren Manolis Choitis skiver. Polydorou i bydelen Monastriaki selger byens beste.
31 Pandrossou
Håndlaget bouzouki i svart valnøttre: 20 000 kr

Gresk gourmet i Athen

Øst i Gazi finner du Varoulko, der mesterkokken Lefteris Lazarou holder stramt i tømmene. Lazarou var i sin tid den første greske kokken til å kapre en Michelin-stjerne, og byr på gresk cuisine – først og fremst sjømat – av ypperste klasse. Reserver i god tid, aller helst på takterrassen!
Pireos 80
Treretters middag med drikke: ca. 1700 kr

Luksus i Athens Plaka

Det firestjernes designhotellet AVA Hotel Apartments & Suites har grom beliggenhet ved foten av Akropolis, og et trivelig, språkkyndig personale. Designen er ført i nyklassisistisk stil, suitene er romslige, og hotellet er i år kåret av Tripadvisor til et av Europas 25 beste.
9-11 Lyssikratous
Suite for to personer i høysesong: 2700 kr

Saken fortsetter under bildekarusellen

3062

Foto: Kyrre Skjelby Kristoffersen, Getty Images

Spar i Athen

Grønn oase i Athen

«Dette er kvintessensen av en park. Den gir den følelsen du noen ganger får når du ser på et maleri og drømmer om et sted du gjerne skulle vært, men aldri finner.» Slik beskrev i sin tid Henry Miller den nasjonale hagen i Athen, som ble anlagt av dronning Amalies gartner i 1839.
Leoforos Vasilissis Amalias
Rusletur i parken: gratis

Kleskunst i Athen

Ok, vi kan gå med på at 320 spenn ikke er spesielt billig for en t-skjorte, men det er et knallkjøp for et unikt kunstverk. Remember er butikken du går til når du trenger et rocka antrekk til din nye musikkvideo eller vil bli lagt merke til på dansegulvet.
Adrianou 79
Dekorert og signert t-skjorte: 320 kr

Strålende stemning i Athen

Navnet Aspro Alogo betyr visstnok «hvit hest», og dette sjarmtrollet et par kvartaler fra Syntagma serverer enkel og knallgod tradisjonskost. Dette er en familiedreven restaurant av det slaget der du bør spise langsomt og oppleve hvordan stemningen stiger i lokalet utover kvelden.
Patroou 4
Treretters middag med drikke for to: ca. 300 kr

Bo med bobler i Athen

Et masserende bad kombinert med musserende vin kjennes ekstra deilig etter en lang dag med storbysightseeing i stekende sol. Centrotel Hotel har massasjebad på hvert rom og en komfort man gjerne må høyere opp i prisklasse for å få.
Peoniou 11
Dobbeltrom i høysesong: 520 kr

ABONNER på Reiser & ferie